Utgiven i Forum nr 2013-05

Vindkraft på djupt vatten

av Ragnhild Artimo Forum 2013-05, sida 28, 23.05.2013

Taggar: Teman: vindkraft

VETENSKAP

PROTOTYPER OM TVÅ ÅR. FloatGen utvecklar flytande vindturbiner för stora vattendjup. Två olika prototyper ska testas i sydeuropeiska vatten från 2015. Bilden visar franska IDEOLS koncept med kvadratisk simmande betongplattform.

ndkratt på djupt vatten

RAGNHILD ARTIMO TEXT

Vindsnurror är inget landskapsplus, och sur ret ingen njutning. Vindturbiner måste självklart placeras där det blåser. Hårdast och jämnast blåser det ute till havs - där vattendjupet är för stort för ‘bottenstående" konstruktioner (initialoch underhållskostnader skulle bli för höga). Det är ute på djupt vatten de stora watten finns och miljöolägenheterna är minst.

Europeiska konsortiet FLOATGEN (med Spanien, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Belgien och Norge) poolar sitt kunnande för att på fyra år ta fram vindkraft där offshore betyder off shore: tillhavs, inte istrandvattnet. Flytande vindturbiner förankrade på havsbottnen, som datorstyrt ‘simmar" inom avgränsad radie. Det ger visioner av vidsträckta flytande vindparker till havs, armador av vindturbiner som formerar sig optimalt enligt vindriktning och vågbildning.

Betongkvadrat eller ståltriangel? ipEoLs koncept som utvecklas vid UNIVERSITÄT STUTTGART bygger på en kvadratisk flytande betongplattform, förankrad vid havsbottnen med kättingar eller kombinationer av kätting och syntetrep, samt ‘ankaren’ anpassade för bottentopografin. Stabilitet och flexibilitet åstadkoms med lufttäta kam mare kring ‘dämpningsbassängen’i mitten av betongkvadraten. Konstruktionen ska klara turbiner upp till10 Mw på över 40 m vattendjup.

Spanska NAVANTIAS och norska OLAV OLSENS oncept tar delvis avstamp i lösningar som använts på Nordsjön: en triangulär, halvnedsänkbar stålkonstruktion. Den triangulära pontonens stabiitet till havs uppnås bl.a. genom att den förankras på sin plats delvis nedsänkt, och har dämpningsplattor vid de tre fötterna! Ett ståltorn bär upp turbinen- som för prototypen planeras bli en på 3 Mw rån spanska ACCIONA.

Vindkraft som flytande lösning. Utvecklingsprojektet, som koordineras av spanska GAMESA, har en prislapp på totalt 36 miljoner euro. EU har inom sjunde ramprogrammet beviljat drygt 19 miljoner euro för FloatGen.

Utöver redan nämnda konsortiemedlemmar ingår också tyska FRAUNHOFER, brittiska RSK ENVIRONMENT Och belgiska GREENOVATE EUROPE i FloatGen.

Tidtabellen: planeringsarbetet har inletts iår (delvis redan tidigare), och konstruktionsarbe tet sker huvudsakligen 2014. Under första halvan av 2015 ska de två prototyperna sjösättas, var efter tester och analys av produktions- och kostnadsdata samt miljöeffekter under år 2016 sk ge underlag för eventuella revideringar ikoncepten - och för beslut om fortsättning. Var FloatGens två prototyper placeras har ännu inte fastslagits, men på kortlistan finns spanska forskningsstationer i Medelhavet, Biskajabukten och utanför Gran Canaria.

Flytande vindturbiner är ett het utmaning världen över - en kamp mot klockan, då energiefterfrågan exploderar. Bottenförankrade flytande vindturbiner behöver inte servas till havs i tuffa förhållanden, utan kan bogseras till närmaste hamn för underhåll. Positionerade i närheten av megastäder erbjuder de effektiv energiförsörjning med acceptabelt lite överföringsförluster. STATOILS HYWIND, världens första fullskaliga flytande vindturbin, har flutit på Nordsjön sedan 2009. USA har i vår sjösatt sin första flytande havsvindturbin, prototypen volrTURNUS utanför Monhegan Island, Maine. Svenska HEXICON har planer på att konstruera en halvkilometer lång ponton med 24 turbiner - en hel flytande vindpark iett stycke.

IDEOL

Utgiven i Forum nr 2013-05

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."