Utgiven i Forum nr 2020-03

Vision: En vattentät designklassiker

av Patrik Harald Forum 2020-03, sida 30-31, 09.04.2020

Petro Lahtinens vision är att Woodio ska bli ett internationellt design- och materialteknologiföretag i samma anda som Fiskars, Artek och Marimekko.”Jag hoppas att vi med tiden ska kunna leverera flera verkliga designklassiker.”

Raset i efterfrågan på skogsindustrins traditionella produkter, som tidningspapper, har gett upphov till en rad träbaserade innovationer. Hit hör plastersättare, textilier och nya förpackningsmaterial.

Ytterligare ett exempel är Woodio, företaget som tillverkar handfat och badkar i ett vattenbeständigt träkompositmaterial. Bakom sig har Woodio en intensiv period av produktutveckling, och sommaren 2019 startade den egna pilotfabriken i Helsingforsstadsdelen Kånala. De första produkterna har släppts på hemmamarknaden och nu står en internationell lansering i tur.

Woodios grundare är Petro Lahtinen, doktor i kemi, som hela sin yrkeskarriär sysslat med trä. Sin avhandling skrev han om cellulosablekning och har därefter forskat i användningen av trä vid bland annat bioetanolframställning. Lahtinen grundade sitt första företag 2008 och drev det fram till 2015. Det var efter den perioden idén till Woodio föddes.

[caption id=“attachment_98976” align=“aligncenter” width=“440”]Produktbild på Woodios badkar. Badkaret är spräckligt. Produktbild på Woodios badkar. Foto: Pressbild/Woodio[/caption]

”Jag gick igenom olika alternativ och tillsammans med en kompis föddes tanken på att göra badrumskakel av trä. Idén var så galen och omöjlig att vi bara måste testa om den gick att förverkliga.”

Hårt tryck. Lahtinens innovation är ett material som till 70–80 volymprocent består av träflis och resten av harts. Flisstorleken är 0,1–1,5 centimeter beroende på vilken form föremålet gjuts i.

Den vanligaste tillverkningsmetoden går ut på att en gjutform fylls med flis av asp som packas hårt. Därefter sätter man på locket och injicerar harts.

”Metoden ställer höga krav på formarna som består av flera delar och måste vara mycket täta eftersom harts läcker lätt. Det får inte heller uppstå luftbubblor”, säger teknologichefen Johannes Stenius.

Patrik Harald text

Läs hela artikeln i papperstidningen.

Utgiven i Forum nr 2020-03

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."