Utgiven i Forum nr 1989-15

Alfa Romeo charmar

av Christian Schönberg Forum 1989-15, sida 24, 12.10.1989

Taggar: Bolag: Alfa Romeo Teman: bilar

Text: Christian Schönberg

Alfa Romeo har hittills inte skördat några större lagrar på den finländska marknaden. Den nyva ”I94:an” är både snyggare och bättre byggd än sina föregångare. Pininfarina står för designen. Det vill säga samma man som lagt sin prägel på Peugeot-modellerna 405 och 605.

Den framhjulsdrivna Alfan är en tystgående, komfortabel och rymlig bil som normalt inte konsumerar över tio liter per hundra kilometer.

Som standard är bilen försedd med en femväxlad manuell låda. För en liten nätt tilläggssumma kan man få sin Alfa levererad med fyrstegsautomat.

Alfa Romeo charmar

Italienska Alfa Romeo har uppenbart charmat en speciell kundkrets i landet med sin nya ”164:2”. Bilen kan utan vidare koras till ”årets överraskning”. Ävensom splitternya Ford Fiesta som startade sitt finländska segertåg i april.

naden är ett minne blott. I år handlar det främst om succén Ford Fiesta och charmiga italienska Alfa Romeo som drar blickarna till sig i försäljningsstatistiken. Liksom även tyska Opel som under årets åtta första månader kan prestera försäljningssiffror som med 24,4 procent överstiger fjolårsresultatet. Totalt lockades 14 179 finländare att satsa på de tyska Oplarna. En ökning med 2 786 fordon alltså. Procentuellt sett är det däremot Alfa Romeo som ökat mest. Normalt kan en marknadsförare endast drömma om att

Frön franska segertåg på bilmark Ford-fabrikens bestseller är utan tvekan den nva Fiesta-modellen som redan sålts i 2198 exemplar sedan april månad. Detta innebär att man når upp till en marknadsandel i klassen på nästan tjugo procent.

Konstruktörerna har lyckats skapa en fungerande helhet som appellerar till en stor kundkrets. Fiesta är en europé som har alla förutsättningar att konkurrera med japanerna.

2 presentera försäljningsökningar överskridande hundra procent inom en tidsram på endast ett år. Alfa Romeo har tack vare nytänkande och gedigen satsning på marknadsföring tagit ledningen i procenttabellen med sin 132,8 procentiga ökning. Antalsmässigt handlar det dock inte om mera än en ökning från 253 till 589 fordon.

Årets stora förlorare är definitivt sovjetiska Lada som gått nedåt med femton procent. En minskning med 1759 fordon trots den nya Samara-modellen.

Fem procents ökning Under årets åtta första månader har de sålts nästan 160 000 nya bilar i Finland. Personbilarnas antal uppgår till 132 900. Av dessa är en tredjedel försedda med katalysator. Inom bilbranschen räknar man med att försäljningssiffrorna sjunker något mot slutet av året. Dock inte så mycket att förra årets resultat skulle underskridas. För närvarande visar statistiken på en fem procents ökning.

Till åtskillnad från den dalande personbilsmarknaden upplever nyttofordonen, i synnerhet paketbilarna, en veritabel boom. Jämfört med motsvarande tid i fjol ökade försäljningen med en tredjedel. 15/1289 FRUN

Utgiven i Forum nr 1989-15

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."