Bankmarknaden i Norden tar ny form
av Patrik Lindfors Forum 2007-02, sida 07, 28.02.2007
Taggar: Bolag: Sampo Personer: Björn Wahlroos Teman: banker
FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 2 2087
LEDAREN
Patrik Lindfors är chefredaktör för Forum för ekonomi och teknik.
Det finländska inslaget på den nordiska bankmarknaden ligger i händerna på Sampo och dess chef Björn Wahlroos.
Bankmarknaden i Norden tar ny form
Island är känt för varma mm bad, men kan också bjuda på kallduschar. De isländ ska finansmännen har lyckats överraska sina nordiska kolleger rejält ett antal gånger under de senaste åren.
Islänningarna har köpt flera finansbolag i Norden och kopplat ett starkt grepp om den nordiska bankmarknaden, I februari gick finanskoncernen Exista in som största ägare i Sampo, ett par dagar efter att Glitnir köpt bankirfirman FIM (se sid 11).
Bankerna i Norden är fortfarande små iinternationellt perspektiv, och många av dem vill därför växa genom företagsköp. Svenska staten planerar att sälja ut en del av sitt ägande i Nordens största bank, Nordea, En av de starkaste kandidaterna att bli ny storägare i Nordea är Sampo, som efter försäljningen av sin bankrörelse till Danske Bank har de finansiella muskler som behövs.
Men det gäller också omvänt - med en kassa på omkring 4 miljarder euro är Sampo självt ett attraktivt byte för spekulativa intressen som vill komma åt pengarna.
Sampo har redan börjat köpa in sig i Nordea, och äger i dag cirka 2,5 procent av aktierna, Det är eventuellt en bidragande orsak till isländska Existas storköp i Sampo. Affären ger islänningarna inflytande i Sampo, och den makten kan också utnyttjas i förhållande till Nordea. Det svenska affärsmagasinet Affärsvärlden rapporterade nyligen att även den isländska investmentbanken Straumur-Burdaras köpt Nordeaaktier för närmare 40 miljoner euro. Syftet med de många isländska affärerna kan vara att få kontroll över den nordiska bankmarknaden.
Det nordiska inslaget på den finländska bankmarknaden är stort. Den enda återstående stora inhemska banken, Andelsbanks gruppen, har valt att stanna kvar på hemmaplan och försökt bygga upp en tillräcklig storlek för att kunna bevara sin självständighet, främst genom köpet av finanskoncernen Pohjola.
Det finländska inflytandet i Nordea har redan tidigare runnit iväg till Sverige. Sampoär för tillfället den enda finländska finanskoncernen med kapacitet - och sannolikt också ambitioner — att delta i omstruktureringen av den nordiska bankmarknaden.
Det finländska inslaget på den nordiska bankmarknaden ligger alltså i händerna på Sampo och dess chef Björn Wahlroos. Inom kort torde det stå klart om han lyckas taktikera rätt, eller om någon annan taktikerar ut honom.
Idetta summe » Det finlandssvenska inslaget inom öppen källkodär stort. En annan storhet förutom Linus Torvalds är databasbolaget MySQL. Bolaget leds av Mårten Mickos, som vi intervjuat i detta nummer, MySQL använder sig i likhet med Linux av öppen källkod, och arbetar därför med en helt annan produktutvecklingsmodell än de stora globala konkurrenterna. Den öppna källkoden har blivit rumsren. Ett tecken på detta är att även den offentliga sektorn fått upp ögonen för att öppen källkod ger möjligheter att skära i kostnaderna.
« Det är fortfarande oklart hur globalisering en kommer att påverka industriarbetsplatsernai Finland på lång sikt. En trend som är tydlig är ialla fall att olika regioner påverkas olika. Österbotten hör till de områden där framtidstron är stark och industrins utmaning närmast gäller att hitta ny arbetskraft.
» Ått förmedla professionell arbets- och livserfarenhet mellan generationer är viktigt. När mentorskapet fungerar som bäst ger det nytta och inspiration för både mentor och adept. www.forum.fi
FORUM
FÖR EKONOMI OCH TEKNI 13607
Tidskriften utkommer med tolv nummer per år Hemsida: www.forum.fi
Adress: Mannerheimvägen 20 ÅA, 00100 Helsingfors
Telefon: (09) 549 555 00, Fax: (09) 549 555 77 Prenumeration: (09) 549 555 11.
Postgiro: 800013-390532. Bank: Nordea (H:fors-Forum) 240438-4485
Redaktion:
Patrik Lindfors, chefredaktö (09)549 555 33, patrik .lindforseaforum.fi Johan Svenlin, redaktionssekreterare/reporter (09)549 555 66, johan.svenlineforum.fi Heidi Backas, reporte (09)549 555 55, heidi.backasQforum.fi Allmän e-post: redaktionenQforum.fi Grafisk design: Kristofer Pasanen, kacopperdesign.fi,
Tuukka Rantala, johtajaeminu.fi
Fasta medarbetare:
Leif Bergström (USA), leifbergstromGyahoo.com
Henric Borgström (Norden)
Janne Salonen (ekonomi, samhälle), janne.salonenQhut.fi
Nicholas Anderson (kolumnist, Privat ekonomi) Esko Antola (kolumnist, EU-hörnan) Annonser och prenumerationer:
Sam Björklund: (09) 549 555 22 sambjorklundforum.fi
Maj-Len Lundgren: (09) 549 55511 (fakturering, prenumerationer, kassa) maj-len.lundgrenQforum.fi
Delägare:
Driftingenjörsförbundet i Finland rf (DIFF) Ekonomföreningen Merkur rf Ekonomföreningen Niord rf Ekonomiekandidatföreningen rf
Tekniska Föreningen i Finland rf (TFiF) Baraviföreningenrf
Föreningen Konstsamfundet rf
Utgivare:
Förlags Ab Forum för ekonomi och teknik Verkställande direktör:
Sam Björklund: (09) 549 555 22 Nettoupplaga: 11 409 exemplar (januari-december 2006)
Prenumerationer:
Helårsprenumeration inom Norden: 82 euro Lösnummerpris: 7,90 euro
Tryckeri: tt-urex Borgå 2007
ISSN 0533 070X
Forum för ekonomi och teknik är tryckt på Novatech gloss 150 g/m2 och Bianca JO g/m2 uma Medlemi Tidskrifternas Förbund rf .