Utgiven i Forum nr 1992-14-15

Bill Gates takes Finland!

av Ragnhild Artimo Forum 1992-14-15, sida 12, 12.11.1992

Taggar: Bolag: Microsoft Personer: Bill Gates

Bill Gates takes Finland!

Text: Ragnhild Artimo

Terassalen i Finlandiahuset är fullpackad av andlöst väntande journalister. Microsoft ceremonimästar kännager: ”Bill Gates, CE of Microsoft Corporation”.

förstår att vi skall applådera,

V:. gör det, medan Bill Gate energiskt tillryggalägger väge från dörren till talartribunen. Nu stå han där, och kränger på sig mikrofo nen. Klockan är exakt 10.02, som det står i programmet.

Bill Gates börjar tala, snabbt, komprimerat, med varje mening uppbruten av ett stort antal ”uh”. När jag tvingat mig att sluta räkna dem, blir innehållet i dagens text klarare. Fotografernas blixtljuseld är intensiv, i flera minuter, men han låter sig inte störas.

Han talar om Microsofts systemstrategi. Om tre nivåer i Windowsfamiljen. Om Work Group Computing — arbetsgruppdatorisering — och om en produktfamilj med gemensam användarmiljö och tillämpningar. Han understryker: inte bara networking, utan workgrouping. Det får folk att tänka mer kreativt.

Han talar om electronic mail som ger access till files, till ljud, till bild, en elektronisk clip board, det virtuella kontoret. Om hur underbart work group computing kan vara, vilka mängder av spännande nya dimensioner det ger. Hur PC är ett viktigt redskap att göra folks jobb intressantare, med informationen precis under dina fingrar.

Han påpekar att unga människor är extra perceptibla för datorer, och det beror på att datorerna erbjuder en unik möjlighet till växelverkan, interaktion. Det är naturligt att samtala med en dator. Det är lätt. (Jämfört med vad?)

Bill Gates, 37, är tonårsspäd och helt i avsaknad av tycoonattribut. om man undantar den oklanderliga kostymen och hypereleganta, välputsade loafers. Han talar ledigt (vi misstänker att han ser oss som rader av laptoppar och powerbooks), med en starkt nasal röst. Han använder ett enkelt, klart språk. och entusiasmen, då den bryter fram, är äkta vara. inte dittränad av kommunikationsprofeter. Det är han som är profeten, och evangeliet är hans eget. Det väller fram med kosmisk styrka.

Efter precis 25 minuter är det dags för frågor. De haglar, på häpnads 1 väckande god engelska. Bill Gates svarar, koncist och väldisponerat. Vilka är Microsofts nyckelsuccéfaktorer? Jo, att bolaget alltid lyckats anställa begåvade, entusiastiska medarbetare. Att Microsoft varit snabbt och flexibelt. Och att organisationen byggt på smågrupper. Och att Microsoft så väl utnyttjat sina egna produkter.

Skall Microsoft växa i storlek? Att växa, säger Gates, är aldrig ett mål i sig. Microsoft skall vara precis så stort att man klarar att ge de egna produkterna det stöd de skall ha.

Bill Gates

Hur ser han på sin personliga success story? Han älskar sitt jobb, han älskar datorer och vad de kan göra, han tycker om att arbeta tillsammans med andra och bygga upp denhär businessen, han ser det som ett privilegium att kunna utbyta idéer med kreativa medarbetare och den vägen växa, andligen. Hans nyckelfokusering är firman. Hur ser han på branschen de närmaste tio åren? En massa sammanslagningar, kanske nya huvudaktörer!

Så kommer den naturligtvis, Frågan: Har all rikedom gjort Bill Gates lycklig? Har den påverkat hans liv? Men Bill Gates klarar sig, för det är inte första gången. Rikedom, ja — vad han äger är Microsoft, firman. Det har inte påverkat hans livsstil nämnvärt. Visst, han har tre bilar i stället för vanligaste två. Men han äter samma hamburgare som han alltid ätit. (På subfrågan vilka, helst, svarar han ”McDonald’s”.) Att vara rik, säger han, är en akademisk fråga, egentligen. Publicitet är förstås ett problem, ibland.

Ceremonimästaren säger att det finns tid för en fråga till. Den kommer, av rent teknisk art. och besvaras.

Så är presskonferensen slut, exakt 10.50 som det stått i inbjudan. Bill Gates lämnar salen flankerad av sina medarbetare. I en annan sal, om några minuter, skall de finska återförsäljarna få del av evangeliet. L 100 dollar i sekunde Ö William (Bill) Henry Gates, grundare av och CEO för Microsoft Corporation, erövrade i år topplatsen på listan över USA:s rikaste personer (tidskriften Forbes). Hans tillgångar beräknas uppgå till 6,3 mrd USD — närmare 30 mrd mk — vilket betyder att han tjänar runt 100 dollar i sekunden. Det är inte illa för en kille som lämnat sina Harvard-studier på hälft.

4 Bill Gates intresseinriktning och bana formades tidigt: som kreativ 13-årig hacker utvecklade och sålde han redan datorprogram i sin hemstad Seattle. Tillsammans med sin skolkamrat Paul Allen erbjöd han redan under de åren programkonsulttjänster för mini- och stordatorer.

Ö 1973 flyttade Gates till östkusten och inledde studier vid Harvard, men avbröt dem andra året för att tillsammans med Allen utveckla en Basic-version för den nya MITS Altair-datorns begränsade minneskapacitet. 1975 grundade han och Allen Microsoft Corporation. Allen nödgades dock snart p-g.a. sjukdom lämna businessen.

& Fem år senare konsulterade IBM Gates firma för systemproblem inför sin PC-lansering. Gates serverade lösningen och då IBM:s PC 1981 kom ut på marknaden var det med MS-OS, Microsoft Disk Operating System. Idag tillämpas systemet i nio av tio PC.

Q Microsoft Corporation har genom åren behållit det innovativa initiativet och Microsoft Windows har liksom MS-DOS blivit en miljardbusiness och branschstandard. Nyaste produkten är Windows for Workgroups.

FÖ Microsoft Corporation uppvisade för kvartalet som slutade sista september en nettovinst om 209 miljoner USD. Företaget har ca 13 000 anställda och är världens 47:e största företag — i USA 24:e.

9 Microsoft Corporation stärker sitt globala grepp genom nya dotterbolag: på programmet står nu Moskva, Warszawa, Budapest och Prag. I Finland etablerade bolaget i augusti Microsoft Oy. VD för detta dotterbolag är Jorma Mäkinen. Målsättningen är nu att fördubbla försäljningen här.

9 För två veckor sedan slöt Microsoft och ICL ett strategiskt samarbetsavtal som innebär att Microsoft ökar produktutvecklingsarbetet på Workgroupprodukterna vid ICL i Finland. R 14-15/1992 FORUN,

Utgiven i Forum nr 1992-14-15

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."