Den mång­sidige krögaren

av Kenneth Nars Forum 2009-12, sida 32-33, 21.12.2009

Taggar: Bolag: Royal Restaurants Personer: Kasperi Saari Teman: restauranger

I OCH TE

Den mångsidig krögaren

H Restauranger. Restaurangbranschen påverkas av en rad olika faktorer. Att följa trender och statistik hjälper sällan. För den stora restaurangkoncernen är det välskötta restauranger och unika lokaler som är nyckeln till framgår

KENNETH NARS TEX” ANTON SUCKSDORFF Få

Att vara koncernchef för ett restaurangföretag av ROYAL RESTAURANTS storlek innebär inte enbart strategisk planering, ekonomiskt och administrativt ansvar. Det har en lång karriär i restaurang- och hotellbranschen lärt KASPERI SAARI, vd för Royal Restaurants.

Han är känd för sitt engagemang för de många olika aspekterna i företagets verksam het, och trots att taget har 500 anställda får vd:n ofta ta del också i mindre den, som små detaljer i planeringen och drivandet av nya restauranger. Att skapa restauranger kan aldrig göras enbart på ritblocket, slår Saari fa ”Restaurangbranschen är och har alltid varit ett hantverkaryrl äger han.

Restaurangbranschen, vars grunder i Helsingfors lades för över hundra dan då de stora hotellen som p och Si grundades, har i Finland fått anpassa sig efter omständigheter som krig och myndigheternas reglering. Det faktum att en stor del av de högklassiga restaurangerna i Helsingfors centrum ägs av koncerner har sin klara orsa na restaurangkultur är mindre än 20 mal. Ännuislutet av 1980-talet styrdes branschen i Finland av monopol och karteller och

Därför är det naturligt att restaurangbranschen med åren övergått i privat ägo, men drivs till stor del av koncerner”; säger Saari.

Somreklambranschen. Kasperi Saari jobbade iett de på reklambyrå, vilket gav honom nyttig erfarenhet för restaurangbranschen.

”Jag brukar ofta jämföra reklam- och restaurangbranschen, och dilemmat med att driva stora företag inom de branscherna. De förenas av att den mest kunniga personalen i något skede brukar hoppa av och grunda egna företag. Då blir förra kollegor eller anställda konkurrenter, men samtidigt drar båda parterna nytta av det eftersom branschen utvecklas och det skapas välkommen konkurrens”

Branschens utveckling i Helsingfors har under de senaste åren gått fort, och Saari tycker att vi med mvete kan jämföra oss med Stockholm.

”Under de senaste åren har utvecklingen i Helsingfors kört förbi den i Stockholm. Då de etablerade k rna som MATHIAS DAHLGREN Och MELKER ANDERSSON stärkt sina positioner i Stockholm, har vi i Helsingfors sett en helt ny generation av unga restaurangföretagare på restauranger som Postres, Luomo och Elviira”

Formar stadskärnan. Royal Restaurants ha innebär att koncernen blivit en viktig formare av stadsbilden i Helsingfors centrum.

iska lokaler som tidigare inhyst bland annat ämbetsverk och banker har nu kunnat förvandlas till restauranger och hotell, vilket knappast varit möjligt för tio å > ROYAL RESTAURANTS O = Verksamhet i Helsingfors.

EB 27restauranger på 21 olika adresser samt Hotell Haven.

= Verksamheten indelad ifyraundergrupper: Casual, A la carte, Banquets och Hotels. sm Cirka 500 anställda.

sm Beräknad omsättning år 2009: 60 miljoner euro.

sedan. Ett exempel på det är Restaurang Salutorgets vackra jugendsal, som tidigare var bank”; säger Saari.

Att skapa den optimala restaurangen är alla krögares mål, och inom branschen följer man noggrant med vad som händer i restaurangmetropolerna Ne , London och Paris. Hur ser Saari på framtiden för restaurangbranschen i ”Om jag måste nämna något som oroar mig i framtiden så är det tryggandet av till kligt med kunnig personal. Vi borde ock förutse restaurangkundernas beteende och konsumtion. Hur ska vi agera för att locka fler utländska turister till staden, till exempel från Ryssland?”

Kasperi Saaris restaurangimperium har vuxit med ytterligare två restauranger och ett hotell i år - vilket är receptet för den jämna tillväxt ”Det finns inget enkelt recept. Men väl S a restauranger klarar sig alltid. En restaurang blir inte framgångsrik genom ett koncept, utan genom det sätt man verkar på och driver restaurangen”, säger Saari.

00 är

FÖRNYELSE ATT VÄNTA.

Restaurangbranschen är ungi Finlan och vi har våra bästa år framför

OSS, säger Kasperi Saari, vd för Royal Restaurants.

Utgiven i Forum nr 2009-12

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."