Utgiven i Forum nr 2021-08

Ett piller mot covid-19

av Leif Bergström Forum 2021-08, sida 16-17, 21.10.2021

Taggar: Teman: covid

Ett piller mot covid-19

Vaccin förblir huvudvapnet mot coronaviruset, men miljarder läggs nu på att ta fram antiviral medicin. Medicin i pillerform har flera fördelar: pillren är lätta att transportera, lätta att ta och gör att patienter inte behöver uppsöka sjukhus.

LEIF BERGSTRÖM

Xx När covid-19 förklarades vara en pandemi riktades förhoppningarna först mot utvecklingen av vacciner. Nu har vi dem, och ändå tycks vägen till en seger över viruset vara lång. Men mot slutet av året hoppas flera läkemedelsjättar kunna söka godkännande för piller som kan tas tidigt efter infektion och förhindra de svåraste effekterna, sjukhusvistelse och dödsfall.

Samtidigt talar experter om ett skiftande medicinskt farmakologiskt landskap som följd av erfarenheterna av de senaste nästan två åren. Olika forskningsinstitut delade i början av pandemin öppet sina rön i en allmän strävan att finna botemedel. Och på vaccinfronten har mRNA plötsligt fått en huvudroll. Detta efter två årtionden av lovande forskningsresultat, som dock till Modernas och Pfizer/BioNTechs vacciner inte lett till en färdig produkt. Och nu talar experter om tekniken för utveckling av framtida medel för allt från olika cancertyper, diabetes, hjärtsjukdomar till demens.

AFFÄRSMAGASINET FORUM NR 82021

TT |

Tidigt under covid-19:s utbredning över världen talade forskare om behovet av verkningsfulla piller, lätta att transportera, lätta för patienter att ta oralt. Men de stora resurserna sattes under dåvarande president Donald Trumps Operation Warpspeed in på vacciner, och de ledande kandidaterna visade sig kräva starkare nedkylning än normala kylskåp klarar.

Men parallellt fortsatte forskningen inom antivirala medel som kan stoppa virusets spridning efter infektion. Nu hoppas läkemedelsjättarna Merck och Pfizer båda att under hösten kunna söka godkännande för sina respektive medel. Merck säger att dess medel, Molnupiravir, förändrar virusets genetiska kod och halverar risken för infekterade patienter att behöva sjukhusvård och dö.

Hittills har bara ett antiviralt medel godkänts i USA. Det är Gilead Sciences Remdesivir, som måste ges intravenöst, oftast på sjukhus, och först sedan sjukdomen nått ett kri HXI0LS3800v

Il Lökemedelsjätten Merck uppger att dess medel, Molnupiravir, förändrar virusets genetiska kod och halverar risken för infekterade patienter att behöva sjukhusvård och dö.

tiskt skede. Mercks medel ska, om det blir godkänt, tas så snart covid-19-diagnosen är fastställd, som piller två gånger om dagen under fem dagar. Patienten kan själv ta det i hemmet. Medicinska auktoriteter säger att vaccinerna förblir huvudvapnet i kampen för att slå tillbaka pandemin. Men de ser möjligheten att nya antivirusmedel kan innebära ett genombrott i behandlingen av infekterade patienter, antingen de är ovaccinerade, eller har infekterats trots vaccinering och har underliggande hälsoskäl som gör dem särskilt utsatta.

Aktiekursernastiger. Resultaten av Mercks kliniska tester var så starka att oberoende granskare rekommenderade att testerna kunde avbrytas. USA har redan ett kontrakt för 1,7 miljoner kurer till en kostnad av 700 dollar per kur, under förutsättning att medlet vinner medicinska myndigheters godkännande. Pfizer arbetar på två antivirala medel, ett som ges intravenöst och ett som kommer i pil IH Mercks medel ska, om det blir godkänt, tas så snart covid-19diagnosen är fastställd, som piller två gånger om dagen under fem dygn.

lerform. Vd:n Albert Bourla har förklarat att företaget prioriterar utvecklingen av pillret, som han sagt har flera fördelar, främst att patienten inte behöver söka sig till sjukhus, utan själv kan sköta sin behandling.

Flera andra företag har liknande projekt på gång. Ett av dem, Atea Pharmaceuticals, som samarbetar med Roche, såg sin aktiekurs skjuta upp 21 procent efter nyheterna om Mercks testresultat.

Försummad forskning, Experter säger att forskningen kring antivirusmedel länge varit försummad. Coronavirusen sågs inte som något stort hot- före covid-19. Pandemin har nu givit en högre prioritet åt denna forskning och Biden-administrationen förklarade under sommaren att man anslagit 3 miljarder dollar för nya antivirusmedel. De är avsedda inte bara som kur mot covid-19, utan också mot andra virus som kan utgöra framtida hot.

”Om vi kan blockera viruset tidigt, så ka vi undvika att det fortskrider till de avancerade studierna av sjukdomen”, förklarade USA:s chefsepidemiolog Anthony Fauciien intervju med Scientific American.

Snabbheten ny norm. För framtida sjukvård väcker också mRNA nu nya förhoppningar. Modernas och Pfizers vacciner slog rekord i hur snabbt de kunde utvecklas, och observatörer säger att detta kan blir den nya normen i utvecklingen av läkemedel.

Moderna fick sitt namn efter sin forskning kring ”modifierad RNA”. En av grundarna var Harvard-professorn Derrick Rossi som förklarat att tekniken kan användas mot en mängd sjukdomar. mRNA genomgår redan mänskliga tester mot hiv, rabies och vanlig influensa. Forskare talar också om utveckling av nya behandlingar mot malaria, tuberkulos, hepatit B, diabetes och cystisk fibros. Moderna som grundades 2010 fick ett första avgörande pengatillskott 2013 från Astra Zeneca för behand ling av hjärtsjukdomar.

Dock varnar forskare för de nu högt uppskruvade förväntningarna om snabb utveckling av nya läkemedel på löpande band. Även experter som tror på mRNA:s potential menar att snabbheten bakom utvecklingen av coronavirusvaccinerna berodde på det enorma hot som var uppenbart, och myndigheters vilja att anslå stora pengar för att bekämpa viruset. Andra sjukdomar kanske inte får så stora anslag, och då blir utvecklingen långsammare, samtidigt som läkemedelsforskare splittras i inriktningen att finna kurer för skilda åkommor.

Men Rossi är övertygad om att potentialen är närmast obegränsad. Han har nu lämnat Moderna för att ägna sig åt sin akademiska forskning. Ett område han ser som klart försummat är ormbett. Antalet dödsfall per år från ormbett är okänt eftersom ingen tillförlitlig global statistik finns. Men det kan röra sig om 100 000. Och för många ormar finns inga motgifter.

AFFÄRSMAGASINET FORUM NR B 2021

AI0LS 3800

Utgiven i Forum nr 2021-08

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."