Utgiven i Forum nr 2012-07-08

Faran med ständig nätuppkoppling tas på allvar

av Leif Bergström Forum 2012-07-08, sida 34-35, 30.08.2012

Taggar: Orter: USA

EN FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK

NR 7-8 2012

VÄRLDEN: USA

Faran med ständig nätuppkopplin tas på allvar

EH Arbetsliv. I USA pågår en livlig debatt om riskerna med ständig uppkoppling. Bland annat har man frågat sig om amerikanerna behöver längre semester.

LEIF BERGSTRÖM I NEW YORK

X Semestern: blå vågor mot en ren sandstrand, njutning av och med livspartnern. Och just då, paradiset avbryts av den ilsket ringande mobilen … Så bör det inte vara, konstaterar denna sommar amerikanska skribenter, effektivitetsexperter och en del företagsledare.

Länge har de senaste smarta mobilerna, läsplattorna och lättviktiga datorerna sålts som statusprylar, bevis inte bara för att ägaren hänger med i den tekniska utvecklingen men också för att hans eller hennes ambition är att ständigt vara tillgänglig. Slutligen börjar en och annan användare - och ett ökande antal arbetsgivare - inse att det kan bli för mycket av det goda.

Att frågan denna sommar fått en så prominent behandling beror till en del på nyhetsmagasinet NEWSWEEK, som på ett sensationellt omslag frågade ”Is the Web Driving Us Mad?” Den artikeln avfärdades av en bloggare som helt ovetenskaplig. Men denlåg uppenbarligen i tiden.

Under våren publicerades LARRY ROSEN bok ”iDisorder; som handlar om många användares tvångsmässiga förhållande till sina digitala hjälpmedel. Författaren är psykologiprofessor vid CALIFORNIA STATE UNIVERSITv i Dominguez Hills. Efter intervjuer med 750 användare fann han och hans forskarlag att med undantag för utfrågade som passerat 50-årsgränsen svarade majoriteten att de kollade epost, textmeddelanden och sociala nätverk antingen ”kontinuerligt”; eller ”en gång i kvarten”.

Betalt för att ta ledigt. Psykologer framhåller att ett sådant beteende gör det omöjligt att fokusera på den primära arbetsuppgiften. Det är en anledning till att grundarna av nystartade internetföretaget FULLCONTACT API erbjuder sina anställda 7 500 dollar extra för att ta semester - avkopplade från nätet. VD:n BART LORANG betonar att för att få pengarna måste den anställda verkligen ta ledigt, att utnyttja tiden till husrenovering räknas inte. Och han måste stänga av mobil och webb. Lorangs företag samlar och håller

FANTOMVIBRATIONER. Psykologer talar om fantom-vibration, när mobilanvändare tycker sig känna att den smarta mobilen vibrerar i fickan också när ingen försöker nå dem.

sina kunders kontaktinformation uppdaterad med hjälp av profilerna för Facebook, LinkedIn, Twitter, Google+ och andra sociala nätverk. Han menar att i hans bransch räcker det inte att anställa topptalanger, det gäller att se till att de är utvilade och ständigt kan komma med fräscha idéer.

Att det inte är så lätt att kvalificera för semesterpengarna bevisades av en bild av Lorang med fästmön i Egypten. Hans ögon var inte riktade mot de historiska pyramiderna, de kollade hans epost …

Sover med mobilen. Flera internetföretag harlänge utmärkt sig för okonventionell och ibland frikostig personalpolitik. Men insikten om den nya teknikens vanebildande effekter har fått också mer traditionella företag att tänka om. I år kom VOLKSWAGEN i USA överens med en del av sina anställda att servern som hanterar deras epost via Blackberry kopplas ned en halvtimme efter deras skift slutar och sedan kopplas på halvtimmen innan de börjar igen.

Professor LESLIE A. PERLOW vid HARVARD BUSINESS SCHOOL har skrivit boken “Sleeping With Your Smartphone?! Hon hävdar att det inte behövs något övergripande beslut från företagsledningen för att gardera privatlivet — och öka produktiviteten. Det räcker med en överenskommelse mellan de närmaste arbetskamraterna.

Hennes experiment började med sex personer vid BOSTON CONSULTING GROUP. De delade upp veckan så att var och en av dem fick en internetfri kväll. De övriga medarbetarna hadejourtjänst, men kunde nå den nedkopplade kollegan i den händelse något hände som absolut inte kunde vänta till morgonen, och som gällde just hans eller hennes projekt. Det senare visade sig inträffa väldigt sällan.

Många av de deltagande var först skeptiskatill experimentet. Men det har kombinerats med gruppdiskussioner där helhetsintrycken nu är att de deltagande är mer utvilade och produktiva. Pilotprojektet ha spridits. Mer än 1000 arbetsgrupper i14 länder deltar nu iliknande projekt.

Otaliga enskilda användare brottas på egen hand - och ibland med hjälp av terapi — med att bara söka få balans mellan det tvångsmässiga kontrollerandet av huruvida någon hört av sig, och det produktiva användandet av de nya hjälpmedlen. Den balansen har många svårt att finna.

Fantom-vibrationer. Så starka är tvångskänslorna för många att psykologer talar om fantom-vibration, när användare tycker sig känna att den smarta mobilen vibrerar i fickan också när ingen försöker nå den. Termen har hämtats från amputerade patienters känsloförnimmelser av en redan bortopererad lem.

I några av de svåraste fallen påpekar psykologer att försöken att undvika att kolla sina meddelanden kan vara mer ångestframkallande än att snabbt titta efter, även om sam ma sak upprepas några minuter senare. Men för de flesta gäller enligt en psykolog att de kollar för att de anser sig viktigare och mer oersättliga än de verkligen är.

AKTUELLT I FÖRENINGARN tft

Tekniska Föreningen = Driftingenjörsförbundet i Finland iFinland Banvaktsgatan 2 Å, Banvaktsgatan 2 A 00520 Helsingfor tfn: (09) 476 778, e-post: kanslitfif.f 00520 Helsingfor tfn:(09) 476777, e-post: kansliediff.A

Bästa medlem! Sommarens slut stundar strax, men hösten sjuder av liv tack vare TFiF:s och DIFF:s evenemang!

Mer info & anmälning på www.tekniska.fi 7.9. TFiF:s och DIFF:s traditionella golftävling 14.9. Åboland besöker Faze 19.9. Besök Marco Polo på KAM 20.-23.9. A-gillets exkursion till Pole 20.9. YTN-Seminarium i Vas 1.10. Teater: Den förälskade terapeute 4.10, Exkursion till det exotiska KYRKSLÄTT 16.10. Teater: Kristina från Duvemåla 17.-20.10. Preliminärt: Besök hos EU i Bryssel 18.10, Musikal: HAIR på Åbo Svenska Teater 23.10. Teater: Ihmisen osa i H:for 26.10, AIR:s MultiÅrskursSit 26.10. Alumnidag för ÅA:s kemitekni 17.11. Arkitektgillets 120-årsfes 11.12, TFiF:s valmöt 13.12, Luciaglögg

NIOR ekonomföreningen—

Ekonomföreningen Niord r.f.

Banvaktsgatan 2, 00520 Helsingfors

Cati Lilja, o201 299 275

Läs om programmen i Niordbladet och på www.niord.fi. 5.9 Utställning: Helene Schjerfbec 18.9 Niord Golf Cu 19.9 Guidning i Urho Kekkonens museu 21.9 Deadline för stugutlottninge 12.10 Teater: En midsommarnattsdrö 16.10 Kristina från Duvemål 22.0 Teater: Viulunsoittaja katoll —EKE

Omnombjägangprförgaingea rå. 1.11. kl17 Företagsbesök till UPM med Thomas Ehrnrooth som värd. Adress: Södra Esplanaden 2, Helsingfors. Anmälan till Anders Nordlund e-post: arnordlund gmail.com eller per telefon 040-1949 492 senast 24.10.

Baraviföreningen rf Kontaktperson: Torvald Lindberg, tfn: 040-902 2946 e-post: torvald.lindberg&vink.h

Utgiven i Forum nr 2012-07-08

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."