Fler väljer Ryssland
av Patrik Lindfors Forum 2008-03, sida 07, 27.03.2008
Taggar: Bolag: Evil Orter: Ryssland Teman: globalisering
FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 3 2088
LEDARE
Patrik Lindfors är chefredaktör för Forum för ekonomi och teknik.
Allt fler finländska företag räknar med att en växande del av den framtida försäljningen ska ske i Ryssland. Företagen är beredda att acceptera de risker som en Rysslandsetablering innebär.
Fler väljer Ryssland
Flera är de finländska företag som under den gångna månaden anting en expanderat eller etablerat sig på den ryska marknaden.
Fortum står för en investering i megaformat genom att köpa det Uralbaserade energibolaget TGC-10i en affär som värderas till cirka 2,7 miljarder euro, förutsatt att Fortum övertar bolaget i sin helhet. Köpet är förknippat med politiska risker som Fortum uppenbarligen är villigt att ta.
Trävarubolaget Puukeskus köper partihandelskedjan Intekso i S:t Petersburg, Enligt Puukeskus saknas det för tillfället en pålitlig och stor leverantör av träbaserade byggtillbehör i regionen. Puukeskus har alltså identifierat ett tomrum på marknaden som bolaget avser att fylla.
Bankirfirman Evli köper knappt 50 procent av ryska Avanko, som verkar som rådgivare vid företagsköp och -försäljningar. Evli räknar med att den ryska ekonomin kommer att växa kraftigt och öka på efterfrågan av corporate finance-tjänster. Även Sampoägda försäkringsbolaget If köpte i mars ett ryskt försäkringsbolag.
Perioden innehåller också ett bakslag; Ruukki Group avbröt investeringarna i en såg- och massafabrik på grund av trassel med de lokala myndigheterna.
De finländska företag som nyligen investerat i Ryssland varierar i storlek och verkar inom olika branscher. Gemensamt är att de ser optimistiskt på Ryssland och är beredda att investera för att en växande del av omsättningen i fortsättningen ska komma från den ryska marknaden,
Den mediala fokuseringen på avgående presidenten Vladimir Putins ställning som närapå envåldshärskare har gjort att vissa positiva nyheter har fallit i skymundan, bland annat det faktum att andelen fattiga fortsätter att minska i Ryssland. År 200 levde 14 procent av den ryska befolkningen under den officiella fattigdomsgränsen, medan motsvarande siffra år 2002 var 25 procent.
Den ryska staten har också blivit förmögnare, med en valutareserv som nu uppgår till drygt 300 miljarder euro och är den tredje största i världen. Endast Kina och Japan har större valutareserver. Det ger den ryska staten en växande ekonomisk handlingsfrihet.
Den ryska ekonomin har vuxit med cirka 7 procent per år. Det är en hyfsad tillväxt takt, men många bedömare anser att siffran ligger betydligt under landets verkliga potential. Tillväxten kunde vara mycket större om Ryssland skulle få bukt med korruptionen och bygga upp ett oberoende rättsväsende, De enorma intäkterna från oljeoch gasutvinningen borde också användas för att starta nya företag inom olika branscher, I dag domineras den ryska ekonomin av några stora energi- och metallbolag, medan de små- och medelstora företagen står för endast 15 procent av BNP.
Rysslands ekonomi har ingen direkt koppling till den internationella finanskrisen som rasar för tillfället. Men om priserna på råvaror och energi börjar sjunka kan Ryssland drabbas hårt.
Beslutsfattarna i Kreml skulle därför göra klokt i att stärka rättsväsendet och göra det så lockande som möjligt för företag att investera i Ryssland. m
Tunga droger i tungviktsjobb
Det finns ännu inga tillförlitliga uppgifter över hur utbrett drogmissbruket är inom det finländska näringslivet. I Sverige är det inte helt ovanligt med unga karriärister som är beroende av tunga droger och trots det lyckas hålla kvar sina toppjobb inom bland annat finanssektorn. Men riskerna är stora, och beroendet öppnar företagets dörrar för kriminella element. www.forum.fi
FORUM
FÖR EKONOMI OCH TEKNIK
Tidskriften utkommer med tolv nummer per år Hemsida: www.forum.fi
Adress: Mannerheimvägen 20 ÅA, 00100 Helsingfors
Telefon: (09) 549 555 00
Fax: (09) 549 55577
Prenumeration: (09) 549 55511
Postgiro: 800013-390532
Bank: Norde (H:fors-Forum) 240438-4485
Redaktion:
Patrik Lindfors, chefredaktö (09)549 555 33, patrik lindforseforum.fi Johan Svenlin, redaktionssekreterare/reporter (09)549 555 66, johan.svenlineforum.fi Heidi Backas, reporte (09)549 55555, heidi.backasforum.A Allmän e-post: redaktionenQforum.fi Grafisk design: Kristofer Pasanen, kacopperdesign.fi,
Tuukka Rantala, johtajaeminu.fi
Fasta medarbetare:
Leif Bergström (USA)
Henric Borgström (Norden)
Janne Salonen (ekonomi, samhälle) janne.salonenQhut.fi
Nicholas Anderson (kolumnist, Privat ekonomi) Richard Brander (kolumnist, EU-hörnan) Annonser och prenumerationer:
Sam Björklund: (09) 549 555 22 sambjorklundforum.fi
Maj-Len Lundgren: (09) 549 55511 (fakturering, prenumerationer, kassa) maj-len.lundgrenQforum.fi
Delägare:
Driftingenjörsförbundet i Finland rf (DIFF) Ekonomföreningen Merkur rf Ekonomföreningen Niord rf Ekonomiekandidatföreningen rf
Tekniska Föreningen i Finland rf (TFiF) Baraviföreningenrf
Föreningen Konstsamfundet rf
Utgivare:
Förlags Ab Forum för ekonomi och teknik Verkställande direktör:
Sam Björklund: (09) 549 555 22, sambjorklundforum.fi
Nettoupplaga: 11 007 exemplar (januari-december 2007)
Prenumerationer:
Helårsprenumeration inom Norden: 84 euro Lösnummerpris: 7,90 euro
Tryckeri: tt-urex Borgå 2008
ISSN 0533 070X
Forum för ekonomi och teknik är tryckt på Novatech gloss 150 g/m2 och Bianca 90 g/m2 = ===
Medlemi Tidskrifternas Förbund rf =