Utgiven i Forum nr 2008-09

Google vill säkra en framtid med webbaserade program

av Leif Bergström Forum 2008-09, sida 19, 25.09.2008

Taggar: Bolag: Google Orter: USA Teman: webbplatser

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 9 2088

VARLDEN:

US (G00gle vill säkra en framti med webbaserade program

LEIF BERGSTRÖM I NEW YORK

En ny webbläsare är precis vad vi behöver. Åtmins tone enligt GooGLE, som hävdar att dess Chrome är snabbare och mer användarvänlig än konkurrenterna, MICROSOFTS Internet Explorer, APPLES Safari och MOZILLA Firefox.

Databedömare påpekar dock att lanseringen i september hade ett mer påträngande motiv än att tjäna konsumenterna. För Google gäller det kontrollen av surfandet, och i förlängningen inte bara av dess miljardintäkter från sökrelaterad reklam, men också tillgängligheten till dess Gmail, och dess webbaserade program Google Docs.

Microsoft kom under sommaren ut med sin nya version av Explorer, 1E8. Enligt en teori ska Google ha fruktat att Microsoft med den nya webbläsaren skulle kunna blockera Google Docs. Det förnekas av Microsoft.

Googles vice vd för produkt utveckling SUNDAR PICHAI hävdar dock ”Vi skapade grunden för en webbläsare som hanterar dagens webbaserade program mycket bättre?”

Också det förnekas av Microsoft.

”Det är varken den första eller den bästa webbläsaren för webbprogram. Det är bara den första från Google”, sade Internet Explorers ansvarige DEAN HACHAMOVITCH, och hävdade att Explorer hanterade dessa program bäst.

Många branschbedömare drar redan paralleller med 1990-talets strid mellan Microsoft och NETSCA PE, vars Navigator var den dominerande browsern, men fick se sig slagen av Explorer. Det bidrog till en utdragen strid mellan Microsoft och amerikanska justitiedepartementet som resulterade i en uppgörelse där mjukvarujätten tvingades till eftergifter och böter.

Också nu ligger i grunden skilda visioner av datorernas och internets framtid. Och nu är det Microsoft som är pressat. Företaget är tvingat att slå vakt om sin roll som programleverantör åt miljoner persondatorer världen runt. Microsoft ser ännu persondatorn — med ett operativsystem och en rad applikationsprogram — som en centralpunkt för varje hushålls digitala information och underhållning. Det är den rollen som gjort Microsoft till världens högst värderade teknikföretag och BILL GATES till världens rikaste man.

Enligt Googles vision kan vii framtiden i stället koppla upp oss till servrar (till exempel hos Goog1e) och använda ordbehandlare och andra program som görs tillgängliga därifrån,

En av Googles grundare, SERGE ”Operativsystem är ettlitet gammaldags sätt att se världen. De har blivit så stora och klumpiga, för de måste klara så många skilda saker”

BRIN, gjorde utmaningen mot Microsoft glasklar ”Operativsystem är ett lite gammaldags sätt att se världen. De har blivit så stora och klumpiga, för de måste klara så många skilda saker”

Observatörer påpekar dock att utgången i den här kampen är långt ifrån given. Google växte raketartat till den största sökmotorn. Men andra tjänster som Google Finans och Google Video har bara haft begränsad framgång.

Och medan Google otvivelaktigt ser Internet Explorer som den direkta motståndaren, kan det bli en allierad, Firefox, som blir första offret om Chrome vinner i popularitet.

I dag använder 73 procent av surfarna Explorer, Firefox har vuxit till 19 procent, medan Apples Safari håller 6 procent, enligt konsultfirman NET APPLICATIONS.

Branschexperter säger dock att det är de yngre tekniskt bevandrade, ofta med en negativ inställning tilljätten Microsoft, som valt att gå över till Firefox. Det är sannolikt just den målgrupp som är villig att testa Googles produkt. m

Utgiven i Forum nr 2008-09

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."