Utgiven i Forum nr 2014-07-08

Ingenjör: sadla om?

av Henry Clay Ericsson Forum 2014-07-08, sida 29, 28.08.2014

Skicka dina kommentarer tilladressen: feedback&forum. ingenjör: sadla om”

HENRY CLAY ERICSSON Sommarhettan var skoningslös. Likas de negativa ekono miska nyheterna. Microsoft sade upp tusentals före detta Nokia-anställda, med fokus på Uleåborg. Finland har mist över 60 000 industrijobb på 5 år. Den globala giljotineringen fortgår. Inga arbetsplatser är trygga, ens för högutbildade och erfarna ingenjörer och ekonomer.

Det råder överutbud på IT-planerare, försäljare, kontorsjobbare och reklammakare. Samtidigt lider Finland av brist på läkare, sjukskötare, socialarbetare, farmaceuter, psykologer, busschaufförer och städare. Borde sysslolösa ingenjörer sadla om och byta bransch? Den provokativa frågan fick ett antal Linkedin-läsare att hoppa ur hängmattan och kasta sig in i debatten. Först några tips på det personliga planet.

Byt disciplin! Att omskola sig till sjukskötare var det ingen som nappade på. Hälsovårdsreformen hotar ju de vårdjobb som ännu finns. Mera aptitligt verkar det vara att användasitt kunnande som ingenjör för att utveckla kommunens logistik, eller sitt ekonomiska kunnande till att strömlinjeforma offentlig administration. En rutinerad IT-ingenjör borde smärtfritt kunna övergå till projektledning, inköp eller försäljning i andra branscher. Duktiga allround-managers behövs alltid.

Hoppaiblåstället! Arbetslösa ingenjörer finns det gott om, medan det råder skriande brist på kunniga murare, rejäla rörmokare och energiska elektriker. Kräng av dig slipsen, dr på dig overallen och handskarna. Håll dig till din bransch, men börja jobba på fältet med egna händer. Statusen kanske sjunker, det blir mindre glamoröst, men intäkterna netto kan ofta öka för en aktiv hantverkare med egen firma.

Finland en dotterbolagsekonomi? Termen är beskrivande, då huvudkontoren flyttat via Sverige till Tyskland eller Holland, och fabrikerna fraktats via Estland till Indien och Kina. Kvar blir dotterbolag, som fjärrstyrs från Långtbortistan. Då gäller det antingen att hoppa på flyttlasset, eller att göra sig nyttig vid den finländska filialen.

ee

AN

KARRIÄRSPRÅNG. Då tillfället inte vill presentera sig gäller det att själv presentera tillfället.

Dotterbolagen i Finland har ofta ansvar för den baltiska och ryska marknaden. För att göra sig oumbärlig gäller det att ”gavaritj pa ruski”, att lära sig prata ryska. Det gjorde i tiden våra förfäder som chefade vid vapensmedjorna i Petrosavodsk och oljefälten i Baku, varför skulle inte dagens välutbildade ungdom klara av det?

Jobba för utländska dotterbolag! På glasskraporna i Gräsviken syns det nya utländska företagsnamn, som indiska Tata och kinesiska Huawei. Varför inte söka jobb hos dem? Ditt branschkunnande och din lokalkännedom gör dig attraktiv för de nya makthavarna i vår allt mer globaliserade ekonomi, och väl förberedd på en utlandskommendering till Mumbai eller Shanghai. Då kan det vara klokt först inhämta grunderna i hindi eller mandarin.

Flytta utomlands! Några av debattörerna har lessnat på vår stagnerade ekonomi och det tröga beslutsfattandet. De överväger allvarligt att flytta sin somriga hängmatta till ett annat land, där det är mera sprutt. Det verkar vara en rimlig lösning, våra tidigare emigrationsvågor till USA och Sverige hämtade ju in både pengar och kunnande.

Några vinkar åt statsmakten. Locka investeringar. Länder som Indien och Kina lär erbjuda generösa förmåner till företag som vill etablera sig där. Hur mår stiftelsen Invest in Finland (numera del av Finpro), dags för nytändning? Det är ett tag sedan Google och Yandex lockades att bygga sina serverfarmer i Summa respektive Mäntsälä.

Ta högutbildade arbetssökande på allvar — så lyder en hälsning från en långtidsarbetslös ingenjör som tröttnat på tomgången i TE-centralernas trögrodda apparat. Förenkla byråkratin för start, drift och beskattning av småföretagare, heter det också. Märkligt nog verkar politikerna är ointresserade mikroreformer, trots att det handlar om samhällsekonomiska win-win lösningar, ansåg en debattör på Forums affärsnätverk på Linkedin.m

Sammanställt den 16 augusti 2014.

FÖRUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 7-8 2014

Utgiven i Forum nr 2014-07-08

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."