Utgiven i Forum nr 2013-06

Inte bara en ekonomi i Kina

av Kaj Hedvall Forum 2013-06, sida 23, 19.06.2013

Taggar: Orter: Kina Teman: ekonomi

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR & 2013 Kaj Hedvall är ekonomie doktor och direktör med ansvar för affärsutveckling på Senatfastigheter.

Inte bara en ekonomi i Kina

En veckas resa i Kina var en upplevelse, inte minst för mig som inte besökt det kinesiska fastlandet tidigare. Det som var det mest slående var insikte att det inte existerar något som kunde kallas för ett Kina, Kina är, som alla stormakter, närmast en kontinent som består av en uppsjö proviser och städer som alla driver sin egen ekonomi i skarp konkurrens.

Hos oss tenderar vi att tro att Kina överlag är ett enhetligt kulturellt område. Kina har 30 levande språk och 56 olika nationaliteter. Vid besök på kända universitet eller på företag avklarades centralförvaltningen i regel med några artighetsfraser i början av presentationen varefter budskapet var att föra fram den egna regionens eller provinsens tyngdpunktområden och de framgångar som skördats och framför allt framtida bragder. Att diskutera investeringar i Kina är precis lika abstrakt som att diskutera investeringar i Europa generellt. För en europé och en kines är följdfrågan givetvis i vilket land eller vilken provins tänker du på?

Precis som länderna i Europa har provinserna i Kina valt mycket olika strategi och deras ekonomiska situation skiljer sig därför klart. Provinserna står själv för 75 procent av sina inkomster medan statsbudgeten står för resten, Den snabba ekonomiska utvecklingen i kombination med mångfalden av 1okala regelverk och kutymer som är i konstant omvälvning gör att det är svårt för en utomstående att förstå systemen.

miskt fastän strategierna är totalt olika.

En förändring som syns generellt är strävan till att öka andelen inhemsk konsumtion och skapa en fungerande tjänstesektor. Att öka andelen tjänster i ekonomin ingår i den nuvarande femårsplanen och under alla besök tangerade diskussionen näthandeln. Eftersom volymerna är så ofantliga och landet så stort är det helt klart att en stor del av handeln kommer att göras över nätet. Webbhandelssystem såsom Tencent, Alibaba och Taobao med hundratals miljoner användare är redan så gigantiska att frågan är när de börjar konkurrera internationellt.

Ekonomierna saknar dock Inte utmaningar all tillväxt och mångfald till trots. Eftersom ett fungerande pensionssystem saknas tvingas kineserna spara mer än hälften av sina inkomster. Bankdepositioner anses inte vara trygga då inflationen tenderar att äta upp avkastningen, Därför styrs en större del av privatpersoners besparingar till investeringar i bostäder och annan infrastruktur.

Ett system som kommit att kallas för ”metallburen” binder ihop lokala företag, banker och lokalförvaltningen i specialbolag som suger upp pengarna för investeringar i infrastrukturprojekt. Under finanskrisen 2008 förändrades reglerna så att även statsbolag kunde belåna sig. Resultat var att stimuleringen och den ökande belåningen ledde till överhettning av ekonomierna fram till 2010 då centralförvaltningen drog i nödbromsen.

Professor Matti Nojonen, som verkat i Kina, exemplifierade detta med att jämföra provinserna Zhejiang och Jiangsu. I Zhejiang håller det lokala sty ret sig på avstånd från företagen och stöder inhemsk företagsamhet och risktagning. Trots att företagen drivs som privatföretag har de flesta registerat sig som statsägda företag. I Zheijang produceras bland annat den största delen av världens alla knappar oc dragkedjor.

I Jiangsu har man däremot valt att locka till sig utländska investeringar och företag inom högteknologibranscher me hjälp av industriparker och stöd.

Till skillnad från Zhejiang styr dock lokalförvaltningen företagen mycket striktare. Provinserna är rätt jämnstarka ekono Nu slåss centralförvaltningen och de lokala för valtningarna enligt Matti Nojonen om vem som skall stå för räddningsinsatserna för de överskuldsatta specialbolagen. Vissa bedömare ser en stor risk i demonteringen av detta system medan andra förlitar sig på att Peking igen klarar krisen utan svårigheter. För att skapa ett samhälle byggt på konsumtion och tjänster är detta dock en av de många saker som måste klaras av. Tjänster utgö nu cirka 45 procent av Kinas BNP. Kina har för ”Hos oss tenderar vi att tro att Kina överlag är ett enhetligt kulturell område bundit sig att stärka deras strategiska roll för att förbättra industrins konkurrenskraft, Direkta utländska investering ar i den kinesiska tjänstesektorn ökade med 29 procent förra året. För en insatt placerare är detta definitivt en mycket intressant möjlighet. m

Utgiven i Forum nr 2013-06

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."