Kurs mot Bryssel
av Tommy Westerlund Forum 1991-04, sida 07, 07.03.1991
Taggar: Personer: Pekka Kainulainen
KURS MOT BRYSSEL
Text: Tommy Westerlund
Internationaliseringen ställer allt större krav på vårt näringsliv. I den fortsatta utbildningen av företagsledare har man redan e längre tid utnyttjat uHändsk hjäl i form av konsulter och föreläsare.
Nu är det emellertid dags att föra också själva utbildningen utomlands. Företagsledningsinstitutet LIFIM håller från och med höst en del av sina kurser i Bryssel.
nder de senaste åren har LIU;: börjat använda allt fler ut ländska föreläsare vid sina kurser för finländska företagsledare. Det verkliga genombrottet kom i fjol då man anlitade fler utlänningar som gästföreläsare än man gjort under de em föregående åren sammanlagt. I takt med att det finländska näringslivet har internationaliserats, har också kraven ökat på internationell sakkunskap. LIFIM:s VD, tekn lic Pekka Kainulainen berättar att man tidigare trott att det räcker med att ge internaionell utbildning på hemmaplan. Men det gör det inte. — Kursdeltagarna själva önskar att en del av kurserna förläggs utomands, De vill känna på den internationella atmosfären och vara nära den internationella marknaden. Det visar den feedback vi fått av tidigare deltagare på våra kurser.
Kainulainen påpekar att det också blir betydligt lättare att få internationella föreläsare till Bryssel än till Helsingfors. Resorna blir kortare. och Bryssel ligger nära högskolor och stora europeiska företag.
Men det var inte självklart att det skulle bli just Bryssel. Flera andra orter diskuterades innan man stannade för den belgiska huvudstaden. London. Amsterdam, Berlin. några schweiziska städer och till och med Budapest fanns som alternativ. Det nya Europas huvudstad och EG:s centrum. Bryssel, drog i alla fall det längsta strået då fördelar och nackdelar vägdes mot varandra.
Endast engelska
Sammanlagt åtta enveckors kurser ska LIFIM hålla i Bryssel i år. den första kring månadsskiftet september—oktober. Sex av de här veckorna ingår i företagsledningsinstitutets huvudprodukt. som är en åttaveckors kurs. De två återstående veckorna ingår i en fortsättningskurs på sammanlagt två veckor.
En del av de lärare och föreläsare som kommer till Bryssel har använts tidigare också i Helsingfors och en del blir helt nya. Många kommer från liknande institut som LIFIM. Bland an F RUNN, 4/190 nat från Frankrike, Schweiz och Storbritannien och dessutom från europeiska storföretag. Undervisningsspråket i Bryssel är engelska.
Vi frågade oss om föreläsarna borde få använda sitt modersmål, men vågade ännu inte införa tyska och franska eftersom kunskapen i de språken fortfarande är rätt så begränsad i Finland.
Pekka Kainulainen berättar att man kommer att utnyttja närheten till bland annat EG under kurserna i Bryssel.
— Vi ska besöka EG-institutioner, och från EG kommer en del föreläsare också för att undervisa våra kursdeltagare. Vi försöker komma bort från katederundervisningen och i stälbonne Utbildning bör i dag ges i internationell atmosfär, säger LIFIM:s VD Pekka Kainulainen.
let föra den så nära verkligheten som möjligt.
Instängda forskare
I det här sammanhanget beklagar han sig över att vårt eget högskolefolk i dag har så lite kontakt med näringslivet. Ännu på 70-talet kom ungefär hälften av LIFIM:s lärare från högskolor. Numera är endast ett tiotal professorer av sammanlagt de cirka 300 föreläsare och lärare som engagetas av LIFIM.
— Vi är rädda för att högskolemiljön skiljer sig för mycket från det verkliga livet. De som tycker om att forska har stängt in sig i hermetiska forskarbås och utvecklar där sina teorier. De vill inte beakta verkligheten eftersom den kan konfliktera med deras teorier. Därför alienerar de sig från verkligheten.
Kainulainen understryker emellertid att teorin utgör grunden för allting, också inom ekonomin, och att han hoppas att kontakten mellan högskolor och näringslivet kunde bli bättre.
Samarbete
LIFIM har en fast stab på 45 personer och omsättningen ligger kring 30 Mmk. Därför planerar man någon form av samarbete med till exempel LIFIM:s motsvarighet i Sverige, IFL, Institutet för företagsledning. fortsättning på sid 22