Mäklarna tvingas till nya koncept
av Peter Nordling Forum 1988-08, sida 09-10, 05.05.1988
Om det går som Gustav Mattson tror kommer det igen att finnas tomma pulpeter på Helsingfors Fondbörs.
Mäklarna tvingas till nya koncept
Det bir nödvändigt med strukturförändringar i mäklarbranschen — antagligen redan I år. Utvecklingen leder till att ett antal fondkommissionärer kommer att fusioneras med andra eller lägga ned sin verksamhet.
son, VD för Oy Selfina Ab, finanshu set som byggts upp kring bankirfirman Erik Selin. Några mäklare har redan motat Olle i grind.
Under de senaste årens kursuppgång har ett 15-tal nya mäklarfirmor gjort entré på Helsingfors Fondbörs medan 4 dragit sig tillbaka. Den kraftigt stigande omsättningen beredde utrymme för alltfler aktörer och man ansåg att de stora affärsbankerna var de enda som egentligen kunde tappa marknadsandelar.
Så länge kakan fortsatte att växa gick allt bra. Men vid ingången av detta år var festen — åtminstone tillfälligt — över. Pannorna lades i djupa veck. Börsens dagsomsättningar sjönk till mellan 20 och 25 Mmk, en summa som skulle delas på 24 mäklarföretag. Har man då en marknadsandel i trakten av en procent börjar det vara lätt att hålla sig för skratt.
Vilka fondkommissionärer som får stryka
F ör den här profetian står Gustav Matt FRUN, 3/198 på foten vill Mattson inte spekulera i. Men omsättningssiffrorna ger en viss fingervisning om vilka som får det svårt. Hela sanningen säger de emellertid inte eftersom bolagen opererar med olika personalstyrkor.
Enligt statistiken för årets första kvartal finns det fyra fondkommissionärer som omsatte under 100 Mmk på börsen. Men vid stdan av detta kan företagen ha en mängd andra Intäkter. Och det är vikten av dem Mattson nu betonar.
Nya modelle — Den som verkar enligt det traditionella fondkommissionärskonceptet utan någon annan verksamhet får det svårt | det långa loppet om marknadsandelen och omsättningen är liten, slår han fast.
Därför räknar han med att vi redan i år kommer att få se några ägarskiften och -breddningar.
VD Gustav Mattson spår att mäklarbranschen står inför en omstrukturering redan i år. Själv har kan varit med om att bygga upp Selfina Group. Den fungerar bla som fallskärm för bankirfirman Erik Selin.
Text: Peter Nordling
En del mäklarföretag har redan börjat se om sina hus genom att i god tid bredda ägandet, ta in utländska samarbetspartners och diversifiera verksamheten till närliggande områden.
En utländsk delägare — i allmänhet svensk — är idag rätt vanligt i mäklarbranschen.
Ett rätt nytt koncept hos oss är att stora affärsföretag grundar egna börsmäklerier. Ett exempel på detta är Spontel som tillsammans med svenska Beijer Capital grundat Arctos Capital. Dotterbolaget Arctos Securities står nu för drygt 4 procent av börsomsättningen. Ett annat dotterbolag, Servicen Arctos & Partners skall koncentrera sig på optionshandeln.
Optionerna innebär för övrigt nya affärsmöjligheter för samtliga fondkommissionärer förutsatt att de har kapacitet att lära sig den här businessen,
Enligt ett liknande mönster har också fi vän nansieringsbolaget Independent byggt upp en mäklarrörelser.
Några mindre fondkommissionärer har gett sig med i leken med en eller flera större portföljer som enda trygghet och det är kanske de som nu har den största orsaken till oro.
Pionjär
I fråga om diversifiering hör Seffina Group till pionjärerna och med all sannolikhet kommer flera av konkurrenterna efter i kölvattnet. Medan andra bolag koncentrerar verksamheten till möjligast få områden gör mäklarna alltså tvärtom för att trygga den fortsatta existensen.
Man kan säga att det första fröet till Selfina Group såddes redan 1980. Då ombildade Erik Selin sin mäklarrörelse från kommanditbolag till aktiebolag och Carolus Rosenlew och de unga mäklarna Gunhard Kock och Henrik Kuningas släpptes in som delägare,
Efter detta lever bolaget vidare i stort sett som förut fram till 1984. Man köper och säljer aktier och funderar på hur bolaget skall utvecklas. Marknadsandelen ligger stadigt kring en procent. Det enda som händer under den här perioden är att Kuningas anser sig ha funderat färdigt och grundar ett eget mäklarbolag. Idag är H Kuningas & Co landets största förmedlare efter de två storbankerna.
Tröghet gav idén
Under tiden sittar dåvarande utlandschefen vid Helsingfors Aktiebank, Gustav Mattson och är frustrerad över att banken och bankerna över huvudtaget ofta går miste om atffärer pg a sin långsamma och byråkratiska organisation.
— Det här gav mig idén att sätta ihop ett litet men effektivt bolag för finansiella tjänster. Och det mest naturliga var att utgå från en barkirfirma för att få ordentligt fotfäste i finansvärlden, berättar han.
I praktiken var det först här omvandlingen av bankirfirman Erik Selin började. Rosenlew och Kock nappade på idén och konstruktionen av Selfina Group började. Gruppen har idag tre ben. Erik Selin står för börsmäkleriet, Finnish Issues ordnar emissioner och Selfina Financial Services erbjuder specialtjänster inom finansiering och investering.
Utländsk partne — Det primära var att få med åtminstone en utländsk aktionär för att få know-how om nya finansinstrument och kunna anpassa dem till finländska förhållanden utan att behöva göra de misstag man begått utomlands, berättar Mattson.
Den första åtgärden i den riktningen var att ta in svenska Stockholm Fondkommission som delägare med en tioprocentig andel i Selfina och en plats i styrelsen.
På det här sättet fick man den nödvändiga nordiska kontaktlänken. Men minst lik 1 viktigt var det att få en samarbetspartner i England eller USA. Här slog Selfina två flugor i en smäll genom att sälja ytterligare 10 procent åt den amerikanska finansgruppen Prudentiar-Bache Group. Gruppen har kontor i alla viktiga finanscentra.
Den ursprungliga tanken var att Stockholm Fondkommission skulle stöda Erik Selin, som specialiserat sig på fria aktier och utländska placerare. Här hade man 1987 faktiskt över 7 procent av marknaden mot drygt 4 procent av hela aktieomsättningen. Enligt Mattson beror detta på att företaget lyckats plocka upp utländska kunder i samband med att Bensows bankiravdelning splittrades då mäklarfirmorna Baltic Bankers och Evli grundades.
Samarbetet med Stockholm Fondkommission blev dock kortvarigt. De anställda tvingade Lundberg-koncernen att sälja mäklarbolaget och då Pronator köpte det för ett drygt år sedan utnyttjade Selfina sin rätt till inlösen.
Samarbete med rekonstruktörer
För två månader sedan slöt Selfina ett nytt samarbetsavtal med ett svenskt bolag, Gyllenhammar & Partners och finländska BS Finance som ägs av släkten Schauman. Avtalet gäller samarbete inom corporate finance och särskilt företagssanering och rekonstruktioner inklusive rådgivning vid företagsköp över de nordiska gränserna. Också Gyllenhammar & Partners och BS Finance fick köpa in sig med var sin andel på 10 procent. En del av aktierna utgörs av Gunhard Kocks knappt 10 procentiga andel i bolaget.
Enligt Mattson hör Gyllenhammar & Partners till de skickligaste nordiska företagen då det gäller företagsköp och rekonstruktioner. Företagets strategi är att gå in i ett så sent skede som möjligt. Detta har givetvis lett till att företaget fått ta en del smällar. Men vid operationer i de krisdrabbade rederi- och offshorebranscherna har företaget haft framgång bl a med rekonstruktionen av Consafe och Saléns.
Nu sanerar Gyllenhammar & Partners den svenska slakteribranschen, något som väckt mycket protester.
Mot bakgrunden av Mattsons åsikt om den finska livsmedelsbranschen är det sannolikt att Selfina kommer att utnyttja Gyllenhammar & Partners” kunnade på det här området.
— Det är framför allt livsmedelsbranschen och de branscher som skyddas av allehanda restriktioner och tullar som behöver saneras. Ineffektiviteten är hög och därför har vi höga livsmedelspriser, säger han.
Avknoppningar
Rekonstruktionsdelen bildar tills vidare en avdelning inom Selfina men tanken är att den med tiden knoppas av till ett separat företag om den visar sig lönsam. En registreringsansökan för bifirman Selfina Corporate
Finance har redan lämnats in till handelsregistret. Det här är en strategi som Selfina redan prövat vid bildandet av Finnish Issues. Och Mattson låter förstå att modellen skall användas också framdeles, eftersom det vid behov är enklare att lägga ned en avdelning än ett företag.
Finnish Issues grundades för ett drygt år sedan då Unitas’ emissionschet, Tapio OiliJa, lockades över. Bolaget, som startade Som en avdelning, koncentrerar sig på primärmarknaden för aktier dv s emissioner och börs- och OTC-introduktioner.
Under det första året var Finnish Issues med om att ordna fyra emissioner. Företaget introducerade också det första fastighetsbolaget, Julius Tallberg Fastigheter på börsen.
Allt stöder allt
Summan av trebenskonceptet är att alla ben stöder varandra. Då Finnish Issues arrangerar en emission kan försäljningen skötas hos Erik Selin och Selfina Financial Services kan placera aktier hos sina portföljkunder vid emissionen.
— Vi strävar till en möjligast bred täckning av hela marknaden. Gruppen får inte vara beroende av en enda funktion om börsen sjunker, summerar Mattson.
Han betonar också vikten av att man strävar till maximal synergi mellan enheterna. Detta skall vara ledstjärnan också i fortsättningen då man söker nya verksamhetsformer.
Så går det också då Erik Selin börjar handla med optioner. En del av köp- och säljuppdragen kommer att komma från Selfinas portföljförvaltare, som nu får ett nytt instrument att skydda sig vid med kursnedgångar.
EG nästa
Vad som kommer därefter är det ingen som vet. Att något kommer torde däremot vara helt säkert. Selfina har redan visat sig vara synnerligen innovativt och det skulle förvåna om utvecklingen upphörde här.
Det är knappast många som minns att Selfina var först med att introducera utländska placeringsfonder år 1986. De blev emellertid ingen succé p g a att Helsingfors Fondbörs kunde erbjuda många mera intressanta alternativ under den allmänna uppgången.
Selfina har också varit delägare i norska Stock Invest, ett engagemang som upphörde därför att företaget aldrig nådde lönsamhet pg a inkompetent ledning.
Nu spanar Mattson närmast efter en lämplig samarbetspartner i Centraleuropa för att ha fotfäste inom £G i god tid. Han bekräftar att diskussioner med ett antal potentiella kompanjoner förts men bestrider att något konkret skulle vara i görningen. 8/1988 FORUN,