Utgiven i Forum nr 1969-18

Människan och tekniken — eller tvärtom

av Paul Serko Forum 1969-18, sida 11-12, 12.11.1969

Taggar: Teman: teknik

Människan och tekniken — eller tvärtom

Av dipl.ing. Paul Serko

Det tekniska framåtskridandets allt hetsigare tempo har föranlett ansvarskännande tekniker och vetenskapsmän att även ägna det mänskliga problemet en allt större uppmärksamhet. Tekniska sammanslutningar på olika håll i världen har tagit initiativ till sammankomster under vilka man tillsammans med representanter för olika vetenskapsgrenar och andra intresserade kretsar försöker från olika aspekter skärskåda människan, hennes innersta väsen, behov och strävanden. Det kan synas underligt att just teknikerna — som tidigare försökt degradera människan till enbart en »maskinskötare» — nu går i spetsen när det gäller att återupptäcka = människan, men betraktar man saken ur djupare aspekter finner man att de tekniska kretsarnas förändrade inställning är en naturlig reaktion av ett uppvaknande allmänmänskligt samvete. Insikten om att teknikens framsteg allvarligt hotar människan med förintelse såframt man inte medan tid är gri… när det gäller att återupp- Per till motåtgärder håller på att täcka människan … utbreda sig allt mera.

Tekniken har omdanat det dagliga livet och även människan. Emellertid har människans egen utveckling inte gått i takt med de tekniska framstegen, utan den tekniska evolutionen har enligt mångas uppfattning »skenat iväg» och lämnat människan efter sig med resultat att människan inte mera är situationen vuxen, utan håller på att bli en slav under det tekniska och ekonomiska framåtskridandet i modärna industristater och välfärdssamhällen.

De båda världskrigen

Redan det första världskriget blev i stor utsträckning ett »maskinernas krig? i vilket förstörelsevapnens tekniska förfullkomning lade grunden till en total krigföring som utsuddade gränserna mellan stridszoner och hemmafronter. Det andra världskriget blev en ännu väldigare teknisk sammandrabbning, som kulminerade i fällandet av de båda atombomberna över Japan…

Dessa. båda atombomber blev emellertid också den orsak som väckte världens samvete. De ohyggliga följderna för befolkningen i Hiroshima och Nagasaki gav upphov till en kraftig reaktion bland vetenskapsmännen och tekniker, som resulterade i krav på förbjudande av användningen av kärnvapen i framtiden. Man insåg plötsligt, att ett tungt och . ansvar åvilade mänskligheten som … som tanklöst höll på att tanklöst höll pä att vandra i förvandra I fördärvet därvet.

Teknikens tre huvuduppgifter

Dagens teknik har tre huvuduppgifter, nämligen utnyttjandet av atomkraften för täckande av världens allt större energihunger, skapandet av raketer och apparater för rymdens direkta utforskning och erövring, samt bemästrandet av jordens nästan katastrofartade befolkningsökning med ty åtföljande näringsproblem.

Strävandet att tillgodogöra sig kärnenergin är ett med materiella medel försiggående inträngande i mikrokosmos medan rymdens erövring är ett motsvarande inträngande i makrokosmos De med jordens befolkningsökning sammanhängande näringsproblemen är aktioner och reaktioner mellan människan och den planet hon satts att bebo. Man kan med fog tala om en tredimensionell mänsklig verksamhet som är beroende av teknikens framsteg och förfullkomning.

Den tekniska verksamhetens gränser

Teknikens stora framsteg under de senaste decennierna har invaggat människan i tron att möjligheterna är obegränsade. En dylik inställning leder till högmod och benägenhet för önsketänkande som utestänger ett objektivt och lidelsefritt bedömande av utvecklingens verkliga gång inom ramen för tekniska, ekonomiska och kulturella möjligheter. En annan farlig förvillelse är den, att människan å priori gärna vill betrakta sig själv som något fullkomligt och färdigutvecklat. Hon ser sig som skapelsens »>krona» eller rentav som dess »herre>! Vänd!

Forum 18/69 "

Människan och tekniken

Denna inbilska inställning förstår man när man betänker huru mänskligheténs historiska utveckling brukar framställas i materialistisk anda. Man lärs nämligen att människan sedan urminnes tider i stort sett varit skapad som nu. Utvecklingen har i huvudsak endast bestått däri, att hon lärt sig att allt bättre behärska naturen och tillgodogöra sig jordens rikedomar. Som resultat av denna evolution har en förbättring av de yttre levnadsbetingelserna uppnåtts, medan människan själv — fullkomlig från begynnelsen — endast blivit allt »klokare»!

Denna allt sklokare» människa måste ålägga sig ett avståndstagande från allt soma icke kan »bevisas> med hjälp av godtagbarta praktiska kontrolmetoder, vilket resulterade i ett kategoriskt avvisande av allt andligt och själsligt såsom icke existerande i vetenskaplig mening… Tyvärr begränsar denna materialistiska inställning även möjligheter för det tekniskekonomiska, vetenskapliga och kulturella framåtskridandet! I gångna" tider kunde genier och föregångare på olika områden mer eller mindre helt behärska sin >bransch> och tom. flere olika vetenskapsgrenar. Det samlade tekniska och vetenskapliga vetandet är numera så vidlyftigt att en långt gående specialisering blivit ofrånkomlig. Därför blir framstegen på olika områden numera ett resultat av »teamwork» och den enskilde individen blott en medlem av ett kollektiv, sammansatt av olika specialister.

»Homo Faber»

Den av tekniken orsakade genomgripande förvandlingen av ordningssammanhangen på vår planet manifesterar sig icke enbart i resultat på det fysikt-materiella planet utan också i en fullständig förändring i etiskt och moraliskt hänseende av >»Homo Faber» — en mekaniserad, själlös avart av den tidigare Homo Sapiens, men en effektiv och fruktansvärd skötare av komplicerade tekniska skapelser, beredd att använda sitt tekniska kunnande för att uträtta såväl gott som ont, dock utan att själv kunna välja mellan dessa båda alternativ! Att återvinna denna möjlighet, som ligger på det etiska och moraliska planet, är ett tungt arbete med tanke på att det förlorade måste sökas med hjälp av metoder som i hög grad avviker från sådana som »godkänns» av de s.k. exakta vetenskaperna…

»Homo Faber»

Materialismens förvandling

Lyckligtvis har den moderna uppfattningen om materiens väsen ryckt undan grunden för den tidigare ortodoxa materialismen. Materien har visat sig icke vara något »fast> eller »kompakt» — som man tidigare föreställt sig — utan fastmer ett oändligt tomrum i vilket ett oräkneligt antal nästan oändligt små >»solsystem» evigt rullar fram längs okända banor. En viss analogi synes existera mellan förhållandena i detta mikrokosmos och förhållandena i makrokosmos — världsrymden. Tanken att i den mikrokosmiska »etern» kunna möta något »övermateriellt> eller andligt börjar för allt flere tekniker och vetenskapmän att te sig allt naturligare…

Förvandlingen inom den materialistiska uppfattningen har möjliggjort debattering av frågan om människans ursprung 12 Forum 18/6 utveckling och uppgift även ur andra aspekter än som var möjliga för den tidigare materialismen. Trots att ingen allmängiltig förklaring angående människans ursprung ännu kan presteras kan man ej låta bli antagandet att människan befolkat jorden under en mycket längre tid än våra tidigaste historiska urkunder synes utvisa. Genom ockulta forskningar har man försökt intränga i de förhistoriska tidsskedena och vi kommer att i framtiden i allt större omfattning använda oss av esoteriska forskningsmetoder för att bättre lära känna människans andliga och själsliga utveckling. Den mest markanta utveckling människan påvisbart undergått hänför sig till hennes tanke-, känslo- och viljeliv, eller till de väsensled som man brukar kalla »jaget» eller personligheten. Förmågan att tänka logiskt och abstrakt — en förutsättning för tekniskt framåtskridande — är icke äldre än några sekler. Tidigare tänkte människan i >bilder> som hon sammanfogade i logiska följder. Dessa tankebilder förbleknade småningom och ersattes av det abstrakta tänkandet sådant vi känner till det. Detta nya tänkande började framträda under medeltiden samtidigt med att grunden lades för de modärna vetenskaperna av geniala föregångsmän. VV Människans uppgift på jorden rå är att förvandla våt pla2) net på mångahanda genom en livlig växelverkan mellan naSÅ - . a : turen och människan, vilken ANSE växelverkan resulterar även i - +. kan möta något övermateriellt förvandling av människan eller andligt… - . själv så att hon blir kapabel att utföra allt större uppgifter även i makroökos mos, där hon redan hunnit ta de första stegen genom sitt besök på månen, och där hon också kommer att kunna möta något sövermateriellt» eller andligt… Od

VARFÖ ser många företags cirkulationslistor för Forum ut som en förteckning över de anställda i företaget?

De håller sig med för få exemplar av Forum!

Se till att de som läser Forum i Ert företag får varje nummer medan det är färskt. Prenumerera på flera exemplar av Forum. Ni får vart tredje ex. gratis.

25,— mk 50,— mk

En årgång kostar En årgång 1 tre ex.

Ring 666 481, frk Bergman eller skicka in det gröna kortet i detta nummer:

Forum, Petersg. 24, H:fors 15.

Utgiven i Forum nr 1969-18

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."