MBO-affärer kräver goda nerver och en rejäl dos humor!
av Bjarne Nyman Forum 1994-10, sida 38-39, 25.08.1994
VD Tuula Lukander, Metorex International:
MBO-AFFÄRER
KRÄVER GODA NERVER OCH EN REJÄL DOS HUMOR!
Bjarne Nyman
En av de senaste produkterna från Metorex International är ARC-MET 930, en bärbar optisk emissionsanalysator med en noggrannhet som tidigare kunde nås endast med laboratoriespektrometrar. I stålkvaliteter som innehåller endast 0,04 procent kol kan kolhalten mätas med en noggrannhet på 0,001 procent!
VD Tuula Lukander vid Metorex International anser att auktoritärt ledarskap hör gårdagen Bättre är det med en informell, öppen organ tion, där alla har sin givna roll i den gemensamma strategin, vet vad de gör och speciellt varför de gör det.
— Många av oss som arbetade inom Outokumpu Instruments hade länge närt drömmen att se instrumentgruppen som en självständig enhet med möjlig et att internt ta fram de bästa affärsstrategierna. Vi var ju alltid tvungna att i första hand beakta vad som var bäst för moderbolagets gruv- och metallverksamhet.
— Nu bygger vi upp våra egna strategier, säger Tudla Lukander, VD för Metorex International, som via en MBO-affär i våras förvärvade huvuddelen av instrumentgruppens affärsverksamhet och tillgångar. 3 är statsbolaget Outokumpu härom året tog beslutet alt gå ”bac to basics” blev det aktuellt at göra sig av med affärsverksamhet som under årens lopp hade förirrat sig alltför långt bort från kämverksamheten, d.v.s. gruvoch metallindustrin. Företagets instrumenttillverkning, som sedan 1992 verkat under namnet Outokumpu Instruments Oy, utgjordes till största delen av sådan verksamhet.
Grundämnesanalysatorer, metalldetektorer och liknande instrument används visserligen även inom gruv- och metallindustri, men de stora volymmarknaderna för sådan elektronik finns inom andra branscher. Instrumentföretagets bäst kända produktgrupp, metalldetektorer för säkerhetskontroll på flygfält och andra känsliga ställen. hade föga med gruvor att göra.
Enligt Tuula Lukander förelåg det vid tidpunkten risk för att företaget skulle omhändertas av utländska intressen och det var varken hon eller FoU-direktören Heikki Sipilä. den andra stora delägaren. speciellt entusiasmerade av.
— Finland har redan “gett bort” alltför många högteknologiska företag och enheter till utländska bolag. Det är inte bra ur fosterländsk synvinkel. Dessutom har en stor del av den högteknologi Metorex nu besitter utvecklats i samarbete med finländska forskningsinstitut och myndigheter. Med utländsk ägare hade vi förmodligen även gått miste om dessa viktiga kontakter. Och vad hade hänt med arbetsplatserna? Skulle en utländsk ägare ha varit villig at fortsätta i Finland eller skulle tillverkningen ha flyttats utomlands”? Och hur skulle det ha blivit med företagets starka salsning på FoU-verksamhet — cirka 10…15 procent av omsättningen — som involverade en rad framstående forskare på doktorsnivå?
Så småningom utkristalliserades en modell med Tuula Lukander och Heikki Sipilisom huvudägare och FoU-fonden Sitra som minoritetsägare.
En dos humor och goda nerver
Förhandlingarna som alltså i våras ledde till MBO-affären, och att Metorex International övertog huvuddelarna av instrumentgruppens verksamhet. pågick under ett års tid. Det var inte enbart samtalen med moderbolaget Outokumpu som drog ut på tiden: den största stötestenen var otvivelaktigt finansieringen och att få fram säkerheter för köpet. Vanligt folk rör Ju sig inte med sådana summor på fickan som ett företagsförvärv kräver.
Tuula Lukander skulle ha en hel del att säga om finländska finansiärer, men låter av förståeliga skäl bli. Hon påpekar dock att en MBO-affär av denna typ framför allt kräver goda nerver och en rejäl dos humor. annar skulle man inte stå ut med alla krumbukter. Detta även om ledningen i det säljande bolaget är välvilligt inställd, såsom i det aktuella fallet.
Enbart positiva saker finns däremot att säga om minoritetsägaren Sitra och teknologiska utvecklingscentralen TEKES. Båda instanserna var intresserade av att se bolagets kunnande stanna i finländsk ägo och inom Finlands gränser.
Aven om MBO-affären nu är genomförd har det nya företaget vissa band kvar till den tidigare ägarkoncernen: Outokumpu är en betydande finansiär för Metorex och har hand om ekonomirutinerna för det nya bolaget under den tid det tar att bygga upp en egen avdelning. Metorex hyr sina utrymmen av Outokumpu och personalen utnyttjar Outokumpus matsal och hälsostation.
Också tre av det tidigare moderbolagets säljkontor i udda delar av världen säljer Metorex produkter.
Alla är nu entreprenorer
Enligt Tuula Lukander råder det efter förvärvet en ytterst god stämning bland personalen. Medarbetarna är ivriga och har blivit något av entreprenörer i stället för att tidigare i många fall ha varit anonyma brickor i ett större spel.
— Vi har numera en öppen och flexibel organisation, där olk vet vad de gör, och varför. Alla känner till företagets visioner, målsättningar och strategi och den egna rollen är klart definierad, säger Tuula Lukander.
Hon ansluter sig gärna till den japanska uppfattningen att europeiska kvalitetshormen ISO 9001 bara utgör cirka tio procent av den totala kvalitet som måste till för att ett högteknoogiföretag skall klara sig på världsmarknaden. Det egna företaget har erhållit ISO-certifiat, men tillämpar dessutom Total Quality Management (TQM), som går betydligt längre, speciellt när det gäller att engagera personalen för de gemensamma visionerna och målsättningarna. Så gott som hela personalen har redan i detta skede fått grundutbildning i kvalitetsfrågorna.
Sin egen ledarstil karaktäriserar Tuula Lukander som informell och tar samtidigt starkt avstånd från auktoritärt ledarskap. — Kolleger brukar ibland fråga hur det kommer sig alt jag får folk att jobba så bra. Men det är ju inte fråga om att “få folk att jobba”, snarare är de fråga o att få människorna själva att verkligen vilja göra sitt jobb. Människor arbetar inte bältre av att de blir påpiskade. Resultatet blir mycket bättre om andan inom företaget är god och alla känner sitt ansvar.
Förvärvet emottogs positivt av kunderna
Men hur skulle agenterna och kunderna komma att uppfatta förändringen i ägandet? Skulle de förbli lojala eller söka sig till konkurrenter? Med facit i hand kan Tuula Lukander konstatera, att farhågorna var obefogade.
— Beställningarna strömmade in som normalt och redan nu kan vi notera en klar ökning. Vi har också fått många nya samarbetsinviter, speciellt från mindre utländska företag, som nu är villiga att etablera teknologiska allianser, men som tidigare inte kunde tänka sig att samarbeta med et stort och tungrott statsbolag.
Aven i övrigt var kopplingen till gruvbolaget problematisk för den högteknologiska elektronikdivisionen.
— Ett high-tech företag måste vara flexibelt och snabbt i vändningarna, vi kan inte hålla på med tungrodd planering av det slag statlig gruvindustrin traditionellt sysslar med. Men det viktigaste är givetvis att vi nu kan bygga upp vår affärsstrategi utan att behöva prioritera gruv- och metallindustrins behov. Vi kan i stället koncentrera oss på vad våra kunder världen över vill ha, säger Tuula Lukander.
En produkt som idag säljer mycket bra, är metalldetektorortar för säkerhetskontroll vid flygfält, hamnar, militära anäggningar, kärnkraftverk, baner etc. där osympatiska “kunder” med vapen av olika slag är ytterst ovälkomna. Företagsförvärvet ger Metorex bättre möjligheter än tidigare att satsa på denna nisch, som föga har med gruvverksamhet att göra. En lovande del av verksamheten utgörs av Stresstech Oy i Jyväskylä och dess USA-baserade systerbolag. Företagets produkter används bl.a. inom ygplans- och bilindustrin för att mäta spänningstillstånd i metaller.
Rymdteknik i jordiska produkter
Den tidigare elektronikdivisionens omfattande kunnande inom detektorteknologi baserad på röntgen- och gammastrålning samt spektralanalys gav även kontrakt för att utveckla instrument och specialkomponenter för rymdtekno logi. Också denna exotiska del av verksamheten handhas numera av Metorex. Företaget har erfarenheter av att tillverka t.ex. lägeskänsliga — proportionella räknare, kisel- och germanium spektrometrar, elektronik och ytterst tunna fönster för kända internationella satelliter, bland dem NASAs Mars Observer.
-— Våra rymdprojekt är mycket intressanta, men den största nyttan är indirekt, säger Tuula Lukander. —Vi kan tack vare dessa projekt bibehålla ett tekniskt försprång till konkurrenterna, eftersom vi kan inkorporera den absolut senaste tekniken i våra detektorer och analysatorer direkt.
En annan indirekt fördel är att företaget genom sitt rymdengagemang kan hålla kvar de viktiga — fysikdoktorerna — på FoU-avdelningen, som uta dessa projekt eventuellt skulle söka sig till andra jaktmarker. Dessutom upprätthålls på detta sält kontinuerliga kontakter till ledande forskningsinstitut och universilet.
Metorex-koncernen = räknar med att i år omsätta cirka 100 miljoner mark och som det nu ser ut kommer målet även att nås. Företaget sysselsätter totalt 165 personer, av vilka 115 jobbar vid anläggningarna i Finland. Av hela personalen har närmare 70 personer akademisk bakgrund — 10 stycken doktorer — och ett sextiotal utbildning på institutsnivå.
Företaget har dotterbolag i Finland, Tyskland, Frankrike och USA. Försäljningen till övriga delar av världen sker via ett urval importörer och agenter. För närvarande exporteras 98 procent av produktionen. &
SCANDIC
Thermo gods » Flyggods + Expressgods Varje dag till Skandinavien, St Petersbur och Moskva…
Lagervägen 14 65610 Korsholm, | 20200
Järnvägsgatan 17 | Björkhagsgr. 110 01510 Vand tel. 961-322 1877 | tel 921-2534 671 |tel 90-8701 55 fax 961-322 2706 |fax 921-2534 67 fax 90-8703 20 39