Modern dokumentation kräver CD-skivans kapacitet
av Bjarne Nyman Forum 1993-15, sida 08-09, 25.11.1993
Taggar: Teman: dokumentation
Tekniken i en vanlig CD-spelare för musikåtergivning är i princip densamma som i databranschens CD-ROM stationer. Och olil CD-spelare skiljer sig från varandra nästan bara i fråga om utseende, skal och möjligtvis anslutningar. Maskineriet är detsamma trots att spelarna marknadsförs som olika varumärken.
Modern dokumentation kräver CD-skivans kapacitet
Bjarne Nyman
När den digitala CD-skivan kom ut på marknaden hade hi-fi entusiasterna all orsak att jubla. Nu är det databranschens tur. Allt tyder på att CD-skivan kommer att öra succé som lagringsmedium för data i stora mängder. eknisk dokumentation och andra skrymmande trycksaker som uppslagsverk, ordböcker, tidningsårgångar, bildarkiv, databaser, multimedia, osv kan hanteras både lättare (fysiskt) och enklare (psykiskt) med den nya tekniken.
gärna talar om CD-ROM (Read Only
Memory) i stället för enbart CD (Compact Dise), är själva iekniken i grunden densamma. Informationen lagras i spiralformade spår på skivan och en laserstråle avläser groparna på spåren som ettor och nollor. Det sker med ljusets hastighet. Kombinationen av ettor och nollor blir sedan musik, ordböcker, bilder eller någonting annat nyltigt.
Den absolut främsta fördelen med CDskivan är dess enorma lagringskapacitet jämfört med andra media. Upp till 600 MB (megabyte) kan lagras på en enda skiva (ca 100 g) och det motsvarar en pappershög på
T;: att människor i databransche si så där 300 000 fullskrivna sidor i A4-format (ca I 500 kg — en ca 30 m hög stapel).
Det näst bästa med CD-skivan är att presentationsmetoden är standardiserad (ISO 9660) och gemensam för alla datorer oberoende av märke. Det är ju någonting nytt i datavärlden — med undantag av modemtekniken (där telefonin utgör den tekniska basen för kommunikationen). Folderuppbyggnaden enligt ISO-standarden är förståelig för alla datorer: det är bara beträffande innehållet i foldrarna där den gamla antagonismen mellan olika system kommer fram. Men den är ju inte längre helt oöverkomlig.
Fördelarna har sina nackdelar
Den största nackdelen med CD-skivan är dess bakgrund i musikvärlden. De disketter och hårdskivor databranschen utnyttjar arbetar inte med spiraler utan med cirkellformade spår, som gör informationssökningen synnerligen snabb. De spiralformade spåren på CD-skivan gör söktiden beroende av hur snabbt skivan roterar och då kommer den fysiska gränsen snabbt emot.
Det finns idag CD-ROM stationer som fördubblar eller fyrdubblar rotationshastigheten. men längre kommer man knappast. Skivmaterialet tål inte högre hastigheter. Det betyder att CD-skivan vad söktider beträffar aldrig kommer att nå hårddiskens snabbhet, åtminstone inte med dagens material.
Man kan givetvis frångå spiralformatet, men i så fall är det inte möjligt för databranschen att — såsom nu — utnyttja den produktionsteknik musikproducenterna tagit fram.
En annan nackdel, som ännu för ett halvt år sedan belastade CD-ROM tekniken, va behovet av massproduktion för att få det hela att gå ihop ekonomiskt. Det kostade skjortan att låta göra en master-CD (20 000 —50 000 mk). Det säger sig självt att det då skall till en massa kopior för att få ner priset för en enskild skiva på rimlig nivå. Därmed uteslöts många tillämpningar automatiskt. En annan orsak var att företag ogärna lämnade ut strategisk information för reproduktion hos en utomstående skivtillverkare. Risken för industrispionage finns ju alltid.
Nu är den nackdelen redan passé. Det finns nämligen CD-skrivare i bordsformat som gör det möjligt att ”gravera” enskilda CD-skivor och utnyttja det nya mediets höga packningstäthet för att t ex göra back-up kopior av hårddiskar, kundanpassad dokumentation, skräddarsydda datasystem och dylikt. CD-teknikens höga tillförlitlighet gör att man aldrig behöver oroa sig för att informationen eventuellt går förlorad (på annat sätt en genom fysisk destruktion, brand eller liknande).
Informationen på en CD-skiva kan inte modifieras efter att den en gång för alla är inbakad på skivan. Det har sina fördelar: det går inte längre att ändra historieskrivningen i efterskott, vilket är helt möjligt med magnetiskt lagrad information på disketter och hårddiskar. CD-informationen är därför åtminstone lika tillförlitlig som pappersdokumentation. Det kan kanske intressera våra jurister, t ex när det blir konlikter rörande patent.
Dagens CD-skrivare är tillsvidare rätt ångsamma. Det tar nästan en timme att föra över informationen från en 500 MB årddisk till en CD-skiva. men därefter beöver man inte oroa sig för att hårdskivorna eventuellt kan smälla av. Informationen är säkrare lagrad än den vore som back-up på disketter, yttre hårddiskar eller magnetband.
Aven fotobransche är en föregångare Databranschen är numera vanligen den industrigren som bryter barriärerna och fö tekniken framåt. Som vi sett gäller detta inte CD-ROM tekniken. Själva skivan togs ju fram i musikvärlden, främst av Philips och Sony i samarbete.
Beträffande CD-skrivtekniken har utvecklingen gått samma väg — från konsumentelektronik över till databranschen. Utan fotoindustrins satsningar på PhotoCD (Eastman Kodak) skulle databranschen idag knappast ha tillgång till CDskrivare över huvud taget. Kodak tog fram tekniken att digitalisera informationen i en vanlig filmrulle och pressade in bilderna på en CD-skiva. Alstren kan sedan beskådas med hjälp av en TV-monitor eller en dator (via en CD-spelare eller CD-ROM station).
Den skrivteknik Kodak utvecklat för Photo-CD är helt kompatibel med CD-tekniken i övrigt. Bilderna kan utnyttjas i den datoriserade tryckeribranschen, d v s de kan manipuleras med hjälp av datorer och sättas in i önskade publikationer. Det enda problemet är att bilderna digitalt sett är stora. En enda färgbild tar utrymme upp till hela 20 MB och det är mycket. Man förstås titta på bilderna, men vidarebehandlingen kräver snabba datorer med stort centralminne. Dagens vanliga bordsdatorer göre sig icke besvär!
Ny, revolutionerande teknik på detta område är inte att vänta, eftersom fotomarknaden för CD-skivor inom den närmaste framtiden — trots allt datasnack — är åtminstone 100 gånger större än datamarknaden. när det gäller CD-skivor. Datamänniskorna får lov alt anpassa sig till fotobranschens villkor för en tid framåt.
Hela världe på en liten CD
Den stora kapaciteten hos CD-skivan är tillräcklig för att lagra hela encyklopedier. ordböcker, symfonier i multimediapresentation, sagoböcker med text, ljud och rörliga bilder. mm. Det enda som behövs för att njuta av härligheten är en CD-ROM station kopplad till en dator. en stereoanläggning eller en TV-apparat — beroende på ämnet, (Verkliga ”freaks” kopplar givetvis ihop alla dessa.)
Vi har redan nu ett stort utbud av information tillgänglig på CD. Alla internationella databaser med självaktning har accepterat CD-tekniken och översänder en skiva med senaste nytt en gång per månad. Användaren slipper använda de dyra teleförbindelserna och betalar i stället en prenumerationsavgift.
Hos oss i Finland är de stora informatörerna insatta i CD-tekniken sedan några år tillbaka. WSOY har i internationellt samarbete gett en ordbok med 12 olika språk på CD. Enligt företagets egen utsago har mottagandet tillsvidare inte varit helt tillfredsställande — det beror på att folk måste ha en CD-ROM station till sitt förfogande. WSOY:s ordbok är i alla fall den största säljsuccén i sin klass i Norden.
Utbudet av CD-skivor ökar hela tiden. Visste du att man kan få CIA:s världsdatabas på en 100 grams CD? Det är bara alt gå till butiken och köpa den för några hundr:e mark. Vill du nyansera din världsbild kar du samtidigt köpa KGB:s information pi området. De som studerat de båda parallell säger all sitsen är synnerligen intressant.
Manualer och operativsystem på CD
Aven finländska industriföretag har tagit CD-tekniken ad notam. Delar av Nokia ämnar i fortsättningen sätta sin dokumentation om t ex basstationer för mobiltelefoni, telefonväxlar och annat på CD för att slippa de stora pappers- och diskettmängderna. Det har företag i stora världen gjort redan länge. Nya operativsystem för datorer och nätverk (inklusive dokumentation). t ex Novells, får man numera på en 100 grams skiva i stället för som tidigare på otaliga disketter varvade med både fysiskt och psykiskt tunga manualer.
Skillnaden mellan Nokia och Novell är att dokumentationen för Nokias del ofta är kundspecifik, medan operativsystem av olika slag normalt dupliceras för ett otal användare. CD-skrivarna kommer här in som en räddande ängel. Kundspecifik dokumentation inklusive nödvändig programvara kan skrivas in på en eller ett par CD-skivor. Vill kunden ha papperskopior av manualerna är det naturligtvis fritt fram för att skriva ut det hela.
De stora datortillverkarna, speciellt Apple Computer, är mycket måna om alt CD-marknaden växer. De kraftfullaste bordsdatorerna av dags dato är därför ulrustade med intern CD-ROM station. Prisskillnanden mellan en centralenhet. som har CD-station och en som är utan, är nästan obefintlig. Det hela har sin bakgrund i det nya konceptet Multimedia, som kräver lagringskapacitet av stora mått. Att varva text med färgbilder, video och ljud är digitalt sett tungt. Men har man en gång gått ut för att vara nr | på multimediasidan. måste man ta steget ut och rabattera den behövliga tekniken. LÅ Musikvärldens starka inflytand å databranschens CD-teknik kan även exemplifieras med denna CDR 100 SC-Jukebox från tyska NSM. Jukeboxen, saom kan anslutas till en bordsdator eller ett lakalt nätverk, ger tillgång till 2 800 CD-skivor (1 700 000 MB!) via datorns SCSI-port. Normala SCSI portar kan ha sju jukeboxar i serie och specialportar ännu fler.