Utgiven i Forum nr 2011-06

När ska du ha semester?

av Johan Svenlin Forum 2011-06, sida 39, 21.06.2011

Taggar: Teman: semester

SVAR:T. EX. GENOMATT KÖPA 17+17+17+17+16+16.

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 6 2011

Johan Svenlin är frilansjournalist.

När ska du ha semester?

Vi är mitt inne i en årstid när omgivningen sjuder av liv och glädje. Det finns ingen pinsam tystnad ihissen som inte kan brytas med frågan: Så, vad ska du göra på semestern Årefter år verkar alla ha en bild av hur de ska leva ut samtliga sina drömmar under dessa magiska lediga sommarveckor. Allt ska falla på plats. Först en välförtjänt vila, när man bara kan sitta hemma i hammocken och titta på när gräset växer. Sedan tar man kanske en liten avkopplande tur till en plats där man får uppleva nya saker tillsammans med sin familj, ta bilder som man ler åt i november. Och så förstås idyllen på sommarstugan. Det är man värd efter ett år av slit.

Tidsperspektivet är relativt. I min vänskapskrets finns lärare som får ångest kring midsommar när de inser att det enda de uträttat sedan avslutningen är att de bytt batterier i tv:ns fjärrkontroll. Andra ska hinna med att uppfylla allt under fyra fragmentariska regnveckor.

Det finns också krafter som vill sätta allt dettai gungning och då syftar jag inte i första hand på spretiga viljor inom den egna familjen. Inte heller på det surr som förvandlar en spegelblank sommarkväll till en mänsklig myggbuffé och får vilken balanserad semesterfirare som helst att bli våldsbenägen. Nej, jag tänker naturligtvis på kvällstidningarnas larmrubriker:

Semesterstress — så undviker du familjekatastrofen!

Fästingen — nära dig och livsfarlig!

Om det varken är hackat eller malet, så är saken biff, sa kocken om den svårtydda menyn. s

Trafikdöden - så överlever du motorvägen!

Landets drunkningsstatistik är förstås en annan ofrånkomlig sanning. Varmt väder och dödsbuden skjuter i höjden som trollsländor under vindstilla högsommardagar. Under rötmånaden tar huggormskonfrontationerna över. Pojke metade gädda, fick huggorm på kroken. Stephen King bor i Finland, i varannan by finns minst en kuslig man som spelar munspel och gungar gungstol.

Nu kan man tycka vad man vill om kvällstidningsjournalistiken, men den känner dagligen in allmänhetens efterfrågan. Det som köps, det skrivs.

Därför blir man lite förvånad när kvällstidningarna i månadsskiftet juli-augusti ger sina tips om hur man ska landa i vardagen igen efter semesterveckorna. Tips nummer ett brukar lyda: lägg av med att supa! Var det faktiskt så semestern spenderades?

Som frilans känns det som att man står lite utanför denna rörelse. För oss är varken arbetsdagen, arbetsveckan eller arbetsåret så strikt uppdelat i beige, tråkig vardag och rosa, skimrande ledighet. Vi har lite småkul hela tiden, men är samtidigt på tårna för att betjäna beställarna 24/7. Det finns ingen speciell ångest på söndag kväll, men inte heller någon befriad feeling av fredagsmys. Ganska ofta känner jag personligen skuld över såväl min brist på helgstämning som över min sprudlande arbetsglädje på måndag morgnar. Ahhhh, äntligen måndag! Och omgivningen tittar helt oförstående.

Så förbered dig för nästa fråga: Så, vad gjorde du på semestern?

Utgiven i Forum nr 2011-06

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."