Nokia och Ericsson
av Patrik Lindfors Forum 2009-07-08, sida 09, 27.08.2009
Taggar: Bolag: Nokia & Ericsson Teman: företag
FORUM FÖR EKOMOMI OCH TEKNIK NR 7-8 2809
Svag ägars!
JANNE SALONEN mm har blivit ett rätt kortlivat släkte, Förut kunde veteraner SÅSOM UOLEVI RAADE på NESTE, KALEVI NUMMINEN på Ivo eller GUNNAR KORHONEN På FINNAIR sitta tills pensionen, en del av dem till närmare 70 års ålder, utan att de politiska konjunkturerna nämnvärt gungade dem. De viktigaste statsbolagscheferna hade direkta förbindelser till den då nästan allsmäktige presidenten, och kunde inte avskedas av personer som blott var ministrar.
Ochidet stora hela ledde de sina bolag mycketbra: alla de ovannämnda företagen utvecklades starkt under de gamla chefernas tid. Visserligen fanns det också grova missar, Såsom OLAV! J. MATTILA På VALMET OCh ENSO-GUTZETT,
Statsbolagschefer i Finlan “Effektivare utnyttjande av bredband, fast och mobilt, kan addera 0, procent på BNP-tillväxten i europeiska länder. Det är ett litet procenttal, IEE men det motsvarar gigantiska belopp” Ilkka Lakaniemi, chef for politisk dialog på Nokia Siemens Networks, i Veckans Affärer 20.8.2009.
Finnair blev knappt fem år; MIKAEL LILIUS lyckades nästan klara sig till avtalad pensioneringsålder som chef för FORTUM, innan de politiska svallvågorna blev övermäktiga. Den ansvariga ministern visade noll intresse för att stöda chefen för det på börsen överlägset högst värderade statsbolaget, som på intet sätt kunde ses ha gjort något oegentligt.
JUKKA LAAKSOQVIRTAS tid som chef för DESTIA ändade med misstänkta oegentligheter, som nu har blivit till rena brottsmisstankar. Minister Jyri HÄKÄMIES har inte sagt ett knyst om Destias styrelse, somutsåg Laaksovirta: men kan en styrelse som utnämner en sådan chef verkligen åtnjuta ägarens - alltså statens - förtroende, representerad av minister Häkämies?
Annat är det nu. JUKKA HIENONENS tid på
Det att många statsbolag numera är börsnote Annons NI tyrning I statsbola rade har säkert ökat på den press som deras cheferutsätts för. Å andra sidan finns samma press på alla andra börsnoterade bolags chefer. Det som verkar göra statsbolagschefernas sits extra besvärlig är den politiska turbulensen som tillkommer. Då de ansvariga politiska beslutsfattarna, i detta fall minister Häkämies menytterst hela regeringen, handskas med statsbolagscheferna är den enda och viktigaste hänsynen inte hur väl cheferna leder sina bolag, Ministerns ledarskap verkar också vara beroende av den politiska debatten och mediernas tryck.
Detta leder till att statens egendom inte alltid verkar förvaltas i skattebetalarnas bästa intresse. Det saknas inte fog för dem som anser att det politiska ansvaret för statsbolagens styrning i dag ligger i svaga händer. I