Restaurangboom i Helsingfors

03.03.2018

I Helsingfors går restaurangutvecklingen framåt snabbare än någon­sin förr. Huvudstaden börjar ha ett restaurangutbud som är både brett och högt, från nya etniska restauranger och fast food till små, personliga restauranger och rymliga finkrogar. Skalan börjar vara imponerande med många bistron och vinbarer som skapat ett nytt, populärt segment på Helsingfors restaurangkarta.

 

[caption id=“attachment_9822” align=“aligncenter” width=“541”] Vass arkitektur. Palaces inredning har fått nytt lyft.[/caption]

 

Comeback. Höstens storskräll var att gastronomiska högborgen Palace gjorde comeback i november. Inte sedan öppningen till sommar-OS år 1952 har det pratats lika mycket om denna pionjär för den moderna finska gastronomin. Palace, som utan tvekan bjuder på stans bästa utsikt, har återställts till sin forna glans med vass arkitektur som respekterar Olli Borgs ursprungliga 1950-talsstil. I köket basar Hans Välimäki, som i tiderna drev tvåstjärniga Chez Dominique, tillsammans med meriterade köksmästaren Eero Vottonen, som jobbat sig igenom Helsingfors topprestauranger och tävlat för Finland i Bocuse d’Or.

 

[caption id=“attachment_9823” align=“aligncenter” width=“1024”] Läckert. Norsk havskräfta med ristartelett på Palace.[/caption]

 

I menyn fokuserar man på klassiskt läckra smakkombinationer med inspiration från Norden, Frankrike och Japan. Det innebär bland annat anka från Challans med savojkål och surplommon, norsk havs­kräfta med ristartelett och en rejäl bit piggvar med ben, serverad med nantuasås och hyvlad tryffel. Vinlistan är också givande läsning, med allt från naturviner till toppnamnen från Bordeaux och Bourgogne. Förutom restaurangen erbjuder Palace ett flertal kabinett, en festsal och förstås cocktails i Palaces legendariska American Bar, som även den fått ny skepnad.

[caption id=“attachment_9824” align=“aligncenter” width=“649”] Ulrikasborg. Pontus är Södra Helsingfors nyaste bistro.[/caption]

Nykomlingar. Också nyare restauranger har dykt upp i centrum – i Torgkvarteren öppnade Chapter sin bar och gårdsservering till sommaren och utvidgade på hösten med en matsal mot Senatstorget. Det finsk-holländska krögarparet Juho och Romany Ekegren har skapat en restaurang med naturnära mat med nordiska förtecken, spännande vinlista och riktigt bra cocktails. Bra och personlig stämning, mycket tack vare krögarparet själv. I södra stadsdelarna bytte KOM-teaterns restaurang koncept i januari och heter nu Pontus. Krögare är Antto Melasniemi (Ateljé Finne, Kuurna, Puttes) och det mesta av maten får sig en omgång i kökets stenugn.

Vegetariskt. Den vegetariska restaurangmaten avdramatiserades äntligen av Yes Yes Yes, som etablerat sig som det nya innestället på Stora Robertsgatan, i en före detta McDonalds-restaurang. Bakom restaurangen står Richard McCormick, Ville Relander och Alex Nieminen. Menyn är vegetarisk, lokalen är uppbyggd kring en bardisk och ett öppet kök – färgerna går i mintblått, flamingopink och djungelgrönt. I köket förvandlas både bröd och grönsaker till läckerheter i den glödheta tandooriugnen – bland favoriterna finns grillat tunnbröd med dipp på hokkaidopumpa, rostad batat med svart tahini­sås samt zucchini-fetanuggets med citronyoghurt.

Närproducerat. På hösten ändrade storfavoriten, kocken Sasu Laukkonens Chef & Sommelier, både namn och meny. Under namnet Ora trollar det nya köksteamet fram läckerheter med tyngdpunkt på närproducerade grödor. Många foodies väntar på att femstjärniga hotellet St. George ska öppna i mars. Då öppnar också hotellets restaurang Andrea med turkisk-finska toppkocken Mehmet Gürs vid rodret, tillsammans med Antto Melasniemi. Vad denna kreativa powerduo lägger på menyn väntar hela staden på.

Bland de mindre formella krogarna har Berghäll äntligen fått en naturvinbar, Wino, som också serverar maträtter och tilltugg i bistrostil. Kampen om stadens bästa pizza fortsätter fortfarande, i Torgkvarteren ligger Via Tribunali, som står högt i kurs bland traditionalister tack vare sin napolitanska pizza­ugn. Sist men inte minst har Esbo fått ett välkommet tillskott med restaurangen Fat Lizard vid metrostationen i Otnäs. Menyn kan beskrivas som ”American bistro”, med allt från sallader och pizza till ribs och biffar. Ur ölkranarna rinner Esbobryggeriet Fat Lizards goda öl.

Kenneth Nars text

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."