Utgiven i Forum nr 2010-01

Skräddarsydd specialpotatis

av Ragnhild Artimo Forum 2010-01, sida 36, 28.01.2010

VETENSKAP

RÄTT STÄRKELSE.

Den nya superpotatisen ser ut precis som vanlig potatis. Men den innehåller bara en stärkelsekomponent, amylopekti - den som industrin har användning för - inte den andra, amylos.

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 1 201 z = z 4 3 z z > AMYLOPEKTIN FÖR INDUSTRIN is (Solanum tuberosum) tår av amylop glukosmolekyler stin och amylos, två stora olika kemiska och kaper: amylopektinmolekyle losen rak. Normal av cirka 80 procen ylo ms Amylopektina trier och separeras från amylos med energ cent amylos. indu tensiva och dyra meto sm Fraunhofe tut har utvecklat en pota om innehåller endast amylo in, vilket eliminerar den kostsamma separationen av de två stärkelserna. Den nya potatisen är inte genmodiherad.

sm Stärkelsen amylop råvara för livsmedelsindustrin och används bland annat som emulsiherare (förtjo ningsmedel) i oppor och olika efterrätter.

sm Amylopektin har också en omfattande non-food-användning. Det används för bestrykning av papper, i olik fästmedel, samt inom g av lim och tilindustrin.

DOTALIS

Skräddarsydda

RAGNHILD ARTIMO

Forskare vid FRAUNHOFER-INSTITUT har tagit fram en skräddarsydd industripotatis som skiljer sig från vanlig potatis genom att den endast innehåller stärkelsen amylopektin, men inte stärkelsen amylos. För bland annat livsmedelsoch pappersindustrin är amylopektin ett viktigt råämne, som hittills separerats från potatisens amylos med energikrävande metoder. Den nya superpotatisen innebär attraktiva kostnadsinbesparingar.

Tilling, inte GM. Den nya amylopektinpotatisenär inte genmodifierad, utan har tagits fram med tilling (Targeting Induced Local Lesions In Genoms), en metod där den naturliga evolutionstakten accelereras genom att med hjälp av kemikalier snabbt åstadkomma ett mycket stort antal mutationer. I naturen initierar solljuset mutationer i växter, och de med gynnsamma och adaptiva egenskaper överlever och blir framgångsrika. Evolutionsmekanismen är i båda fallen densamma men tilling för snabbare till målet.

utant’ där

De muterade fröna sår man och driver upp till plantor. Från dessa tas bladprover där man snittar upp cellstrukturer och isolerar och analyserar plantornas genom. Forskarna fick examinera 2748 mutanter innan man hittade en där amylopektingenen uttrycktes, men amylosgenen var stum: man hade lyckats skanna fram

Specl 2 en potatis där den enda stärkelsekomponenten var amylopektin.

Tidigare har ‘ren’ amylopektinpotatis tagits fram medelst genmodifiering. Tillingmetaden har nu gett en skräddarsydd potatis med unik stärkelseprofil- helt fri från genetiskt modifierat material. Det är ett viktigt säljargument: användningen exempelvis i livsmedelsprodukter kräver inga speciella säkerhetsåtgärder.

Marknadsöppning. “Superpotatisen är den första med tilling framtagna odlingsväxt som lanseras på den tyska marknaden”, konstaterar professor DIRK PRÖFER vid Fraunhofer-Institut. Institutet har vid analys och isolation av det genetiska materialet samarbetat med företagen BioPLANT OCh EMSLANDSTÄRKE.

I höstas fick man den första pilotskörden av den nya superpotatisen - cirka 100 ton. Marknadsutsikterna är attraktiva: bara i Tyskland använder pappers- och limindustrin 500 000 ton rent amylopektin per år.

Utgiven i Forum nr 2010-01

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."