Utgiven i Forum nr 1984-13

Slut på piraterna?

av Erik Meitz Forum 1984-13, sida 20-21, 05.09.1984

Taggar: Teman: ekonomi

F RU

Upptill ett par amerikansa “äkta” jeans ocg under dem ett par falska (kopierade) made in Taiwan.

EH I Triwan pågår ständigt utställningar som visar att landet tillverkar det mesta som behövs här i världen, billigare och inte nödvändigtvis sämre än andra. Att ”Made in Taiwan” ofta betyder kopior av utländska märkesvaror, det påpekas inte för det vet ju alla ändå. Men i somras hölls en annorlunda utställning. Där fanns taiwanesiska och utländska produkter bredvid varandra, prydligt försedda med skyltarna “falsk” och ”äkta”.

Denhär självkritiken av typiskt kinesisk modell var ett led i en kampanj för att svänga on Taiwans industripolitik. Taiwan vill slippa sin image som piratparadis.

USA ilsket

De senaste månaderna har Taiwan fått besök av en rad privata och officiella delegationer från USA. De har anklagat Taiwan för att ensamt stå för 60 24 av världsmarknadens piratexport. De har sagt att det år 1982 kostade USA:s industri upp till 20 miljarder dollars och arbetstagarna 131.000 arbetsplatser.

De har också sagt att Taiwan her ett stort handelsöverskott mot USA, att det är svåra tider i USA och att presidentvalet kan bli en tävling i löften om skydd för den egna industrin.

Taiwan har den överlängset största kvoten tullfri försäljning till USA under det s.k. GS5P-programmet (General Systems of Preference). Programmet är egentligen avsett att underlätta u-länders export till USA. Att Taiwan finns på första plats beror bara på att Jimmy Carter i tiden hade dåligt samvete över att USA bröt diplomatiskt med Taiwen till förmån för Peking. Hela GSP kommer upp för översyn i kongressen i höst och krafter är i rörelse för att koppla nya antipiratvillkor till fortsatt tullfrihet, främst med Taiwan som adress.

Amerikanerna har också hotat strypa överföringen av knowhow om inte Taiwan ser till att den stannar i rätta händer. Amerikanska företag med dotterbolag, joint ventures eller licenstillverkning i Taiwan har allt oftare fått se kopior av sina egna produkter dyka upp på marknaden t.o.m. inom USA. Nu hotar de med att flytta över till Sydkorea eller något annat ställe. Taiwan löper risken att lämnas efter i kapplöpningen. Det vill landets regering med alla medel förhindra.

20

TAIWANS PIRATEXPORT BLIR BUMERANG

Av Erik Meitz

Taiwan försöker rentvå sitt rykte som världens piratexportör nr 1. Ställd inför hårda reaktioner, främst från USA, har Taiwan valt att börja försöka respektera varumärken, patent och copyrights. Regeringen lovar hårda tag och utländska företag får goda råd om hur de skall skydda sig.

Oroi’Taiwan= = oo 1 Taiwan

Också utan amerikanernas hotelser skulle Taiwan ha börjat inse att det är dags för en ny politik. Ty nu har det oundvikliga börjat hända - att Taiwans egna företag börjar slå ut varandra i kopieringsbranschen. Dels så, att flera pirater tävlar sinsemellan om att kopiera något utländskt märke. Dels så, att de få inhemska originalprodukter som ser dagens ljus också de ögonblickligen följs av dussinet kopior. Så börjar hela piratindustrin bita sig själv i svansen och allt flera taiwanesiska firmor ropa på skydd för egen del.

Att det sedan gammalt har funnits lagar om skydd för varumärken, patent och copyrights också i Taiwan, det hjälper inte mycket nu när det börjar osa bränt. För vem vill nu vidkännas, att både tillverkare och myndigheter hela tiden i bästa sam förstånd har låtsats som om inga lagar hade funnits? Närmare bestämt, kommit överens om att den obligatoriska tullgranskningen av exportpartier gick att ersätta med ett ”frivilligt” 2,5 24 påslag på tullklareringsavgiften.

Att plötsligt börja bete sig som om de gamla lagarna skulle gälla för fullt, det går inte den kinesiska regering med på som vill bevara ansiktet på sig själv och landets ryggrad - affärsmännen. Så det gällde att börja från början, med diskussioner, utredningar och stiftande av jungfruliga lagar.

Ifjol kom så en ny lag om varumärken. Nya lagar om patent och copyrights är på kommande. En lag om illojal konkurrens skall utarbetas. En lag om utrikeshandelns allmänna principer har efterlysts. Den allmänna linjen är att straffsatserna är höga (upp till fem års fängelse), att fängelse Mikrodatorer är synnerligen populära offer för kopiering. Här visas en äkta och en falsk Apple mikrodator. Det är inte så lätt att $e skillnaden…

Koreansk ginseng. Äkta till vänster, falsk till höger.

13/84 F RU straffen är ovillkorliga och att man inte kommer undan med böter. En rad rättegångar mot utvalda syndabockar skall nu visa att det är allvar.

Allt dethär sker i själva verket i intimt samarbete regeringen-näringslivet. En mängd kommissioner och kommittéer har tillsatts för att bena ut saken och komma på de rätta lösningarna. Och då gäller det inte bara förbud och straff utan också stöd för dem som vill föregå med gott exempel.

Ett sätt sägs vara, att inrätta taiwanesiska varumärken åtminstone för en del av de produkter som hittills har åkt snålskjuts på utländska namn. Det som hittills har varit ett öppet och ärligt kopierande skulle då kunna kallas ”passing-off”, på svenska t.ex. ”tillämpning” Hur det skall gå till i praktiken återstår att se. Men regeringen har lovat ställa upp med krediter och designexpertis för dem som har utsikter att klara manövern på ett fiffigt sätt.

Vad kan andra göra? = =

Som Taiwans största tullfria marknad har USA det lätt att säga direkt ifrån. Andra drabbade länder kan visserligen sätta stopp vid sina egna gränser. Men på marknaderna i Asien, Afrika och Latinamerika spelar det ingen roll om en vara är original eller kopia bara den är billig och bra.

Taiwan är internationellt ”laglöst”. Landet hör inte till Pariskonventionen om varumärken, ej heller till Gatt. I början av 70-talet sparkades Taiwan ur FN till förmån för Folkrepubliken Kina. Taiwan har alltså med en viss rätt kunnat rycka på axlarna åt alla anklagelserna. Men nu vill man tydligen visa god vilja och förmåga.

För länder och företag som ändå vill gardera sig finns det åtminstone tre saker att göra, det påpekar också Taiwans regering. För det första, vilket land som helst kan ingå ett ömsesidigt avtal om skydd med Taiwan. Det kan göras hur detaljerat som helst, bara allt är ömsesidigt, för formens skull. För det andra, utländska företag kan registerera sina varumärken, patent och copyrights i Taiwan, Det finns då en rättslig väg att gå, inför taiwanesisk specialdomstol, ifall man inte kan göra upp i godo. För det tredje, andra länder kan själva hålla efter sina egna importörer. Det behövs. Ju alltid två för affär, och ofta det höpare i originalvarans hemland som beställer kopiorna.

Mera än så kan inte göras av länder som inte har lika effektiva tumskruvar på “Taiwans export som USA. Det skulle i så fall vara, att stöda Taiwans strävan att komma ut ur sin diplomatiska isolering. Taiwan vill idag ansluta sig bla. till Pariskonventionen. Men det sätter sig Peking emot och få är väl de länder som vill stöta sig med den handelspartnern 21

Utgiven i Forum nr 1984-13

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."