Slutsatser
av Kaj Arnö Forum 2011-12, sida 18, 20.12.2011
EH FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 12 2811
UTSATSEr
KAJ ARNÖ il http://kaj.arno.ft
Visst har jag under året fn | uppmanat läsaren at med Immanuel Kants ”Sapere aude” i minnet ”ha modatt göra bruk av sitt eget förstånd, utan någon annans vägledning”. Men finns det någon röd tråd, utöver detta?
I jakt på slutsatser läste jag genom årets tidigare spalter och publicerade dem på kaj. arno.fi/tank/sjalv. Ska man förkorta och förenkla så ska man: Vi människor är lättlurade och irrationella (1). Girighet är inte bara asocialt utan också ett falskt egenintresse (2). Att maximera den sammanlagda mängden av det goda är bra, men inte att maximera BNP (3). Om 30 år kanske livskvaliteten stigit fastän levnadsstandarden sjunkit (4). Samhället bör sluta subventionera skräpmat (5). Jag skäms inte för att jag uppskattar skönhet (6). Gamla tiders ryssoch judehat håller på att ersättas av irrationell, oetisk och skadlig arabfientlighet (78). Endast sund eftertanke hjälper oss särskilja relevanta iakttagelser från flugors surr (9). Känslorna styr våra beslut också i affärslivet (10). Vi bör och kan prioritera det viktiga framom det bråda (11).
Andra gemensamheter finns också. Fundera själv ut vad du vill, vad som är rätt, vad som är fel, och handla sedan därefter. Lita inte på att andra tänker för dig, för de tänker ofta för sig. Fundera vems intressen de driver. Låt inte lobbyister i olika skepnad härja fritt. De flesta frågor reduceras till etik, och bra så.
En för mig själv delvis ny slutsats gäller propaganda, varmed jag avser förmågan hos starka aktörer att få den breda massan att anamma aktörens åsikter, oavsett dessa är onda eller goda, Ofta reserveras ordet för den totalitära statsmaktens vilja att hetsa sina medborgare till krig och hat. Men nazismen och kommunismen är ingalunda bäst på agitation. De är rätt så utdöda, tack och lov för det. Ändå lever propagandan och mår bra, då Fox News för breda folkmassor lyckas legitimera krig på be I teorin är tanken och viljan fria. De facto manipuleras vi av medier, reklam, politiker, företag och samhällets värderingar. I denna spalt ifrågasätter Kaj Arnö slentriantänkande, och uppmanar Forum läsare att tänka själva och nå längre.
ställning, då udda avarter av nyliberalismen får dem som själva skadas av ökade inkomstskillnader att propagera för dem. Vi är så avskräckta av tidigare årtiondens socialistiska övergrepp att vi nu inte bara låter privata vinster förbli rätt så ograverade, utan vi socialiserar förluster. Konkurrensen snedvrids. Misslyckanden belönas. Åt dem som haver skall varda givet — inte under förutsättning att de är flitigare eller produktivare, utan främst för att de är bättre att manipulera.
Varför låter vi oss manipuleras? Av dumhet eller inre lättja? Farfars byxor. Skickliga manipulatörer utnyttjar våra svagheter. Åtminstone jag vill inte ständigt gå omkring och ifrågasätta allt. Slutsats: Omge dig med en miljö (familj, vänner, kolleger, arbetsgivare, boningsort, tidningar, böcker) som i stort sett andas de värderingar du själv uppriktigt står för. Denna miljö utsätter dig för ett lågt manipulationstryck, men kan samtidigt ge dig välbehövliga nya impulser.
Nya impulser behövs, för till förmågan att tänka själv hör också beredskapen att ändra sig, Kanske man tänkt fel? I sin Mannerheimbok reviderar Jörn Donner sin tidigare inställning till vapenvägran. För mig ter sig folk som aldrig medger fel suspek 2 ta, självupptagna, intellektuellt ohederliga. “Ta vara på Meningsutbyte är fruktbart. Jag lär mig mer dina människopA fm som åtminstone ibland får nya in- re lationer, din sikter av mig. ee en se Huvudslutsatsen? Ta vara på dina män- hälsa, din tid, niskorelationer, din hälsa, din tid, och på och på fjärde fjärde och sista plats dina finansiella resur- och sista på ats ser. Snegla inte för mycket och för avund- di fi . I sjukt på andra, utan gå din egen väg. Men na nnanstella det här är mina slutsatser. Ifrågasätt dem! resurser. Snegla Ja, jag är pretentiöst uttryckt ett slags ”obe- inte för mycket roende tänkare” och driver inte någon an- h fö d nans intressen. Mitt egenintresse är iro- oc r avun ” niskt sagt att få mig att framstå som något sjukt på andra, smartare än jag är, för att höja min status utan gå di och skapa kontakter. Men det ser jag som någotsånär legitimt. egen väg,”