Svenska fusioner

av Katarina Koivisto Forum 1988-07, sida 16-17, 21.04.1988

Taggar: Teman: företag

tterligare företagsköp under våren är Ya vänta. SCA, MoDo och Aga ha lagt ett bud på Graningeverken, ett bud som verkens styrelse inte ännu tagit slutlig ställning till. Ägarna till Graningeverken har i alla fall ställt sig mycket negativa till en försäljning.

En faktor bakom affärerna är tillgången och priset på virke i Sverige idag. Hälften av den svenska skogen är privatägd och en fjärdedel äger de olika skogsföretagen. Resten är s k allmän skog där ingen kommersi Skogsbranschen i Sverige fusionerar kara ko ell avverkning sker. Enligt Svenska Cellulosa- och — Pappersbrukstföreningen SCPF hör de svenska virkespriserna till de högsta i världen. Ändå klagar skogsföretagen på brist på råvara. Även avverkningen är I mindre än SCPF skulle vilja.

| Detta är en av orsakerna till att skogsbolagen gärna skaffar sig så mycket egen skog som möjligt. Blir affären med Granin4 geverken av skulle företagets kraftindustri, den storsta biten, tillfalla Aga, medan MoDo 4 och SCA främst är intresserade av verkens 4 skogstillgångar.

Största affären

MoDos köp av Holmen och Iggesund var den hittills största affären i svensk historia. Priset låg på drygt 6 mrd SEK eller ca 4,5 4 mrd mk. Strax innan det hade Stora köpt I Swedish Match för knappa sex miljarder I SEK.

Störst av de tre blocken är nu Stora, med 55 000 anställda och en omsättning på 36 miljarder SEK (25 mrd mk) ifjol. SCA å sin sida har 21 000 anställda och en omsättning på 20 mrd SEK (14 mrd mk). Det tredje y blocket, som MoDo med sina nyförvärv kallas, blir inte långt efter. Där uppgår antalet anställda till 17 000 och omsättningen till 17,5 mrd SEK.

MoDos köp av Holmen och Iggesund var avslutningen på en process som pågått länge. De tre företagen tillsammans har en produktstruktur som arkitekten bakom affären, MoDas styrelseordförande Matis Carl gren, kallar den mest harmoniska i hela branschen.

Det tredje blocket tillverkar främst tryck-, fin- och tidningspapper. Dessutom finns bland produkterna mjukpapper och hygienprodukter, massa och blocket har även egen kraftproduktion. Tidningspapper och kartong är de produkter det nya bolaget anser vara mest lönsamma, men nu räknar Matts Carlgren med strukturvinster av sammanslagningen.

— Det är företagets struktur som är avgörande för konkurrensen i framtiden, sade Carlgren i en intervju i samband med köpet av de två andra bolagen. Och en god struktur anser han att det tredje blocket nu har.

Storas köp av Swedish Match å sin sida var främst en ommöblering av företag inom Wallenberg gruppen. Så till den grad att Match VD blev informerad om affären först ett par dagar innan den gavs offentlighet. Själv ansåg han att företaget bra skulle ha klarat sig utan att vara med i Stora gruppen.

Början av det här året har varit en omstruktureringens tid för svensk skogsindustri. De två stora blocken Stora och Svenska Cellulosa AB SCA har bägge gjort nyförvärv och ett tredje storblock har sett dagens ljus när Mo och Domsjö MoDo, köpte upp pappersbruken Iggesund och Holmen. Dessa tre block står nu för tre fjärdedelar av den svenska skogsindustris produktion.

18 7/1988 FORUN,

Swedish Match är världens marknadsledare på tändstickor men företaget tillverkar även mycket annat.

Affären undersöks nu också av den svenske näringsombudsmannen. Peter Wallenberg har nämligen låtit sina två investmentbolag Investor och Providentia sköta om hela affären och dessa bolag har på så sätt blivit både köpare och säljare genom att de kontrollerar båda företagen som är inblandade. Dessutom anses det allmänt i svenska affärskretsar att cet pris Stora betalade för Match är för lågt.

De företag som står utanför de tre stora grupperna är i allmänhet ytterst specialiserade. Det gäller t ex hygienprodukter, specialkartong, eller finpapper.

Energin ödesfråga

Fjolåret var gott för den svenska skogsindustrin med ökade produktionssiffror över hela linjen. Kapacitetsutnyttjandet var också gott, 96 procent och förnyade maskiner höjde tillverkningskapaciteten med 285 000 ton. Mest ökade tillverkningen av tidningspapper.

Massaindustrin klarade sig inte fullt lika bra, den stränga vintern förde med sig störningar i produktionen. Under hösten ifjol steg i alla fall kapacitetsutnyttjandet också inom massaindustrin till 97 procent.

Men svensk skogsindustri står nu inför många svåra avgöranden. Främst gäller det tillgången på energi i framtiden. Sverige skall ju ha avvecklat kärnkraften år 2010 och enligt regeringens planer skall avvecklingen börja redan i mitten av 90-talet.

Förnuftet kommer att segra, tror i alla fall Bo Wergens, VD för SPCF. Han anser att de kärnkraftsreaktorer som nu är i bruk bör köras så länge de fungerar och är säkra. An nars medför det otroliga konkurrensnackdelar för svensk skogindustri som kommer att få betala dyrt för sin energi.

— Då ger vi ifrån oss en färdigt upparbetad marknad och avstår från stora exportinkomster, säger Wergens. Stiger elpriserna så mycket som man räknar med efter en kärnkrattsavveckling finns det uppenbara risker för stagnation och nedläggningar inom branschen.

Goda tider

Miljön är en annan viktig fråga för svensk skogsindustri. Wergens påpekar att då det gäller att rena t ex klorutsläpp från massablekning samt att hitta nya metoder för blekningen hör Sverige till föregångarna i världen.

— Det är mycket viktigt för oss vad det svenska folket anser. Vi försöker också informera om våra miljoförbättrande åtgärder. Under de kommande fyra åren kommer ca 40 procent av sulfatmassabrukens investeringar att gå till förbättrat miljöskydd, säger Wergens.

Ytterligare en fråga av vikt för svensl skogsindustri är de svenska relationerna ti den europeiska gemenskapen EG, framhål ler Wergens. En konjunkturförsämring Nordamerika skulle leda till sämre export möjligheter för svenska träförädlingsprodukter, påpekar han, men det är framför allt på den europeiska marknaden som svens skogsindustri är känslig .

SPCF tror att svensk skogsindustri har goda tider framför sig, åtminstone fram till i höst. Att investerare i Sverige tror detsam ma framgår av de rekordhöga kurserna och stora affärerna i skogsaktier på Stockholmsbörsen under början av det här året.

LJ

MoDos styrelseordförande Matts Carlgren, som nu söker en finländsk samarbetspartner, kallar MoDos, Holmens och Iggesunds produktstruktur den mest harmoniska i hela branschen.

FÖRUN, 7/1988

Peter Wallenbergs investmentbolag Investor och Providentia har skött Storas köp av Swedish Match. Svenska näringsombudsmannen undersöker nu affären.

Tampella blir en av Nordens största wellpappstillverkare efter köpet av Esselte Well “Första förvärvet”.

Tampella köper Esselte Well

Förhandlingarna om det första finländska förvärvet av svensk skogsindustr! är på slutrakan. Oy Tampella Ab köper Essees wellpappsenhet Esselte Well AB. Affären ligger i prisklassen 350—500 SEK, bekräftar marknadsföringschef Juhani Oikarinen på Tampella.

Esselte Well hade i fjol en omsättning på 546 miljoner SEK (370 miljoner mark) och en marknadsandel på ca 25 procent av den svenska wellpappsmarknaden. Produktionen låg på knappt 70 000 ton och antalet anställda på ca 850 personer.

Företagsköpet leder till att Tampella blir en av Nordens största wellpappstillverkare. Tampellas marknadsandel i Finland är ca 20 procent.

Förvärvet ger Tampella bättre avsättningsmöjligheter för sin flutingproduktion i Heinola. Produktionen går nu upp till 30 000 ton och den skall ytterligare höjas år 1989. Esselte Well framstår även som en säljkanal för Tampellas offsettryckta minivågspapp och förpackningsmaskiner.

-— Köpet kommer inte att leda till nedskärningar eller uppsägningar utan man kommer snarare att öka produktionen. I och med att vi blir tre gånger större får vi även bättre möjligheter att satsa kraftfullare på produktutveckling, säger Oikarinen. UK 17

Utgiven i Forum nr 1988-07

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."