Sverige vill köpa el direkt från Ryssland
av Henric Borgström Forum 2007-06, sida 24-25, 18.06.2007
Taggar: Orter: Sverige Teman: energi
FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 6 2087
VARLDEN: NORDEN
Sverige vill köpa el direkt från Ryssland
Den tunga industrin i Sverige vill importera el direkt från Ryssland för att skära ner energikostnaderna. Vissa storbolag hotar i annat fall med att låta bli att investera i Sverige eller flytta produktion till utlandet. I Norge diskuteras möjligheterna att bygga ett först kärnkraftverk.
HENRIC BORGSTRÖM TEXT
X Den svenska elintensiva basindustrin ger inte upp försöken att köpa elkraft från Ryssland, trots att den finländska regeringen i slutet av förra året sade nej till en rysk-finsk överföringskabel. De svenska företagens gemensamma projektbolag sAseL och statliga SVENSKA KRAFT, som driver det svenska stamnätet, träffade i maj representanter för ryska BALTENERGO för att utreda möjligheterna för en direkt kabel mellan länderna.
Kabeln ska i så fall gå från S:t Petersburg under Östersjön på Finska vikens botten till Stockholmsområdet. Den planeras för 500 MW till en kostnad av cirka 300 miljoner euro. Därmed kan det bli möjligt med en import på 4 TWh årligen, lika mycket som producerades vid ett av de två nedlagda aggregaten i Barsebäck norr om Malmö.
Ordförande i Basel är gruvkoncernen BoLIDENS Vd JAN JOHANSSON. Han är mycket pessimistisk gällande den svenska basindustrins framtid så länge priserna på elbörsen NORD PooL ligger på drygt 0,4 euro per KWh. Han anser att det kommer att stoppa flertalet planerade nyinvesteringar och på längre sikt fasa ut de mest elkrävande industrierna.
Bland dessa finns förutom gruv- och stålföretag också massa- och papperstillverkare SOM STORA ENSO, HOLMEN, SCA OCh ROTTNEROS. Det sistnämnda bolaget har på grund av elpriserna redan beslutat att stänga en fabrik i Ådalen och flytta maskinerna till Sydafrika.
Basel har redan långt gångna planer på att tillsammans med andra investerare satsa uppemot 500 miljoner euroi150 större vindkraftverk i bolaget vINDIN.
Ingen ny kärnkraft. Det finns inga planer på beslut om att bygga nya kärnkraftverk i Sverige under den borgerliga regeringsperioden fram till nästa val i september 2010. Det var en förutsättning för att få med det tidigare kärnkraftskritiska centerpartiet i regeringen.
Den svenska opinionen har aldrig tidigare varit så positiv till att bygga ut kärnkraft som nu. Det beror på att allt fler tror att kärnkraf ”De danska kol- och oljekraftverken exporterar stora mängder elkraft till Sverige under kalla vinterdagar.” är det effektivaste sättet att skära ner utsläppen av koldioxid och minska klimathotet.
En effekthöjning pågår i flertalet av de tio nuvarande aggregaten på de tre verken Ringhals söder om Göteborg, Forsmark nordos om Stockholm och Oskarshamn söderut på ostkusten. Trots stora investeringar i vind kraft och biobränsle väntas inte dessa kunna tillgodose det ökade behovet av energi.
Fordonsbränsle är en annan het fråga. Omfattande planer på etanolproduktion har stött på motstånd från skogsindustrin där skogschefen på SCA (Svenska Cellulosa) uttalat att ”ge inte en krona till dem som kokar etanol på skogsråvara” Skogsindustrin är rädd för att drabbas av kraftiga prishöjningar på råvaran om man får konkurrens från subventionerad etanol.
Nu planeras en utbyggnad av den danska gasledningen genom Småland till Östergötland, från den nuvarande sträckningen längs västkusten mellan Malmö och Sveriges petrokemiska centrum Stenungsund norr om Göteborg. Vidare diskuteras ett gasrör från den planerade pipelinen i Östersjön från Ryssland till Tyskland. En ytterligare idé är att leverera gas från norska delen av Nordsjön in till Bohuslän norr om Göteborg. Det förutsätter dock att en ledning först dras till Oslofjorden.
Norge diskuterar kärnkraft. I Norge har man däremot börjat diskutera att investera i landets första kärnkraftverk. Detta trots att landet har den störstautbygga vattenkraften per capita och dessutom är en av världens ledande producenter av både olja och gas. Diskussionen om kärnkraft drivs av statliga sTATKRAFT som hittills koncentrerat sig på vattenkraft.
2 = =E fe 2 = = 2
FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 6 2087
SLUKAR ENERGI.
Skogsindustrin hör till de mest energiintensiva branscherna. Bolagen kräver åtgärder för att sänka elpriserna. I Sverige har vissa bolag redan beslutat att flytta produktion tillutlandet.
Bakgrunden är att oljeproduktionen nådde sin högsta nivå någonsin för ett par år sedan och nu minskar framöver. Gasproduktionen byggs dock fortfarande ut och avgörande för dess långsiktiga framtid blir möjligheterna att öppna nya fält i Ishavet.
Danmark har inte heller några kärnkraftverk. Landets olika regeringar drev i stället en mångårig kampanj för att Barsebäck skulle stängas eftersom anläggningen låg på andra sidan Öresund inom synhåll från Köpenhamn. Det har medfört att de danska kol- och oljekraftverken nu exporterar stora mängder elkraft till Sverige under kalla vinterdagar, ett kraftigt bakslag för ambitionerna att minska utsläppen av koldioxid.
Miljöteknik på export. Sveriges statsminister FREDRIK REINFELDT (moderata samlingspartiet) har mycket överraskande börjat profilera sig i miljöfrågor. Han undvek nämligen istor utsträckning att diskutera miljön i valrörelsen i augusti/september 2006.
När Reinfeldt nyligen besökte Vita huset i Washington använda han nästan hela timmen med president GEORGE w BUSH till frågan omatt USA bör ansluta sig till ett nytt klimat avtal, en förlängning av Kyoto-överenskommelsen efter 2012. Reinfeldt besökte också Kaliforniens guvernör ARNOLD SCHWARZENEGGER för att diskutera och studera USA:s hårdaste miljölagar.
Samtidigt har centerledaren MAUD OLOFS SON, vice statsminister och näringsminister, engagerat sig för export av svensk miljöteknik.
USA:s nye ambassadör i Stockholm MiCHAEL woob har presenterat 30 svenska företaginom miljöteknik för riskkapitalister i Kalifornien. Nu börjar ett och annat resultat redovisas från mötena.
Däremot upplevs det som ett bakslag att VOLVO PERSONBILAR, troligen på order från ägaren Forbo, slutat tillverka gasdrivna bilar för att koncentrera sig på etanoldrift. Detta i synnerhet eftersom Sverige har en bilpark med de högsta utsläppen av koldioxid inom EU, 20 procent högre än genomsnittet, till följd av större och tyngre bilar.