Utgiven i Forum nr 1995-07

Sydafrika efter handelsblockaden

av Ben Nothnagel Forum 1995-07, sida 28-29, 18.05.1995

Taggar: Orter: Sydafrika

Sydafrik efter handelsblockaden

Ben Nothnagel

President Nelson Mandela och vicestatsöverhuvud

F W de Klerk stod tillsammans bakom avslutandet av Sydafrikas apartheidepok, och alla landets 45 miljoner invånare fick lika rättigheter våren 1994, Sedan dess har alla internationella diplomatiska och ekonomiska sanktioner lyfts och et mera positivt klimat för business och investeringar har utvecklats.

ska stabiliteten har betydelsefullt kontri buerat till den ekonomiska utvecklingen i Sydafrika, och många internationella parter som förde handel med landet innan sanktionerna har nu igen inträtt på den sydafrikanska marknaden.

inland är ett gotl exempel på hu handelsrelationerna har förbätt rats. Aven om Finland inte hör till Sydafrikas största handelspartners exporterade Finland varor av ett värde till nästan en miljard mk till Sydafrika år 1994. Detta ter sig kanske inte som så mycket, men skillnaden är anmärkningsvärd jämfört med handeln under åren 1991 och 1992 då den var nästan nonexistent. Sydafrikas största handelspartners är Tyskland, USA, Storbritannien och Japan. Tillsammans omfattar dessa ca 70 procent av all handel.

28

Sydafrika undertecknade det i december 1993 överenkomna GATT-avtalet och har framfört förslag till hur landet kommer att genomföra GATTavtalet i praktiken.

Landet presenterar goda handelsmöjligheter för utländska investerare. BMW har t.ex. börjat producera sina bilmotorer i Sydafrika och exporterar dem vidare till den europeiska marknaden. Sydafrika är den mest sofistikerade marknadsekonomin på den afrikanska kontinenten. Även om landets areal är endast 4 procent av hela Afrikas och landets befolkning represente rar lite över 16 procent av den totala befolkningen, räknar Sydafrika för 18 procent av kontinentens bruttonationalprodukt, 46 procent av elektricitetsframställningen, och 45 procent av all mineralproduktion.

Från isolering mot tillväxt

De ekonomiska trenderna i Sydafrika har historiskt påverkats av: e internationell isolering och ekonomiska sanktioner på grund av den tidigare regeringens apartheidpolitik e politisk instabilitet e stor statlig kontroll och höga statliga utgifter e en generell minskning i priset på guld Under de senaste åren har torka. hög inflation och en blygsam tillväxt påverkat ekonomin negativt. Idag lider Sydafrika av en hög nominell räntenivå och en stor arbetslöshet. Den ansedda engelska tidskriften The Economist förutspådde i sin ”Country forecast on South-Africa" att landets ekonomi kommer att växa med 4,4 procent per annum från 1995-1998, och att tillväxten accelererar till 5 procent per år under perioden 1998-2002. Sydafrikas utbildningsnivå förbättras hela tiden, men landet har en stor andel av befolkningen är outbildade

Exporten mellan Finland och Sydafrika har kommit igång sedan handelsblockaden släpptes. Före 1993 var export och importsiffrorna länderna emellan officiellt noll.

Sydafrikas export till Finland? “7.N

Finlands export till Sydafrika 812 mm 358 m 1993..1994

Forum nr 7/9 och landet har därigenom ett underskott i skolad arbetskraft. Företag får goda understöd (upp till 60 procent av löner) för utbildning av lokal arbetskraft. Landet har en god bakgrund i teknologi inom t.ex. laser- och medicinindustrin. Forskning är väl befrämjad och företagen kan söka statsbidrag för detta. Med de nyligen inträffade utvecklingarna har Sydafrika blivit ett gott mål för finländska företag.

Staten stöder investeringar

Glen Ingegnere, första sekraterare för ekonomiska affärer vid Sydafrikas ambassad i Helsingfors. berättar — Sydafrika håller på att träda ini en ny dynamisk epok. Landets reintegration iden internationella gemenskapen erbjuder tillväxtmöjligheter i nästan alla branscher.

Aven om Sydafrika erbjuder goda möjligheter för utländska företag så har landet problem med en stor outbildad befolkning. Arbetsmoralen och produktiviteten befinner sig på en låg nivå och landet genomgår en stark politisk förändringsprocess.

I en nyligen publicerad studie (International Investment Location Study) rankades landet dock som femte bäst i världen som investeringsland. Sydafrikanska industrier med bästa tillväxtoch investeringspotential är enligt Sydafrikas handels- och industriministerium: € livsmedels- och relaterad industri e transportindustrin (fordon e elektronikindustrin e pappersindustrin e turistindustrin.

Glen Ingegnere kommenterar — Regeringen och alla de största politiska partierna stöder och försöker aktivt attrahera utländska investerare till Sydafrika.

Några av [ormerna genom vilka Sydafrikas myndigheter stöder utländska investerare är:

O Ett etableringsbidrag för utländska företag betalas för de två första åren enligt 10,5 procent av företagets totala operativa tillgångar med övre gräns vid ca 18 miljoner mark (d.v.s. maximalt bidrag av ca1.8 miljoner mark per år).

O Efter detta betalas eu vinst-/produktionsincitament för de följande tre åren. Detta räknas som en funktion av vinsten före beskattning och avkastning på tillgångar, det största möjliga totala bidraget för de första fem åren är ca 9 miljoner mk.

OQO Företag registrerade i Sverige är befriade från beskattning av dividender från sydafrikanska företag.

Utländska företag som klarar av att sälja sin teknologi till Sydafrika samt bygga upp nya affärsförhållanden, kan alt hilta möjligheter inte bara för större vinster utan också tillfällen all expandera till nya marknader för sina produkter. &

Skribenten är sydafrikansk jurist bosatt i Finland och jobbar med internationell affärsjuridik på Advokatbyrå Jokinen & ass. Ab.

E: växande antal företag med teknologisk know-how har licensierat sin design, know-how eller annan teknologi till Sydafrika. Detta har skett antingen via joint venture eller direkt licensavtal.

Licensavtalets fördelar är bland annat att det möjliggör små innovativa företags expansion till nya marknader utan nästan någon som helst investering. Detta sätt att överföra teknologi höjer också direkt företagets inkomster via royaltybetalningar och dividender.

En färsk fallstudie förklarar konceptet: Ett finskt företag som designar släpvagnar för långtradare licensierade sin existerande design och know-how till en sydafrikansk partner,

O den sydafrikanska partnerno producerar och säljer släpvagnarna i Syd Ett exempel över ett företag med licensavtal i Sydafrik afrika. O det finska företaget får en inledande licensbetalning samt 24 procent av äganderätten i det sydafrikanska företaget. Q det finska företaget får en royaltybetalning på 6 procent av nettoförsäljningsvärdet från alla släpvagnsprodukter. Dessa fördelar fick det finska företaget helt utan kapitalinvesteringar. Avtalets avkastning vid det finska företagets första bokslut är estimerat att uppnå 750 000 mk. Exempel på finska företag aktiva i Sydafrika: e Kymmene $ Outokumpu e Valmet 6 Tampella e Nokia

Sydafrika faktaruta 6 Invånare: 45 miljone e Areal: 1.228.376 km Kusilinje: 2.954 km “sandstrand”.

« BNP: 136 miljarder US € Inkomst per kapita: 2950 USD

Största importvaror e Maskiner & utrustningar e Fordo « Kemikalie e Metallprodukte e Elektriska produkter

Största exportvaror: e gul e metallprodukte e ädelstena e livsmede Övrigt e väl utvecklad fysisk infrastruktu 9 kommunikationsnäten är på samma nivå som världsstandard e goda hamntillgånga 6 sofistikerad afförsmilj e teknologiska resurse 6 låga energikostnade e låg arbetskraftsproduktivite $ stor mängd outbildade invånar & undergår ännu politiska förändringar

Forum nr 7/9 29

Utgiven i Forum nr 1995-07

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."