TEKES fick ny boss - och fint ”vårbetyg”

av Ragnhild Artimo Forum 1995-07, sida 26, 18.05.1995

Taggar: Personer: Martti Mäenpää

Tekn. dr TEKES’ färska generaldirektör. Han har verkat som industriråd vid HIM och före det bl.a. som FoU-direktör vid Metra.

Martti Möäenpää ä ad stort sker, sker understundo snabbt, ytligt betraktat: tekn.dr

Martti Mäenpää utnämndes vid presidentföredragningen fredagen den 28.4. till ny generaldirektör för Teknologiska utvecklingscentralen TEKES, med verkan från 1.5.

TEKES’ generaldirektör under centralens första tolv år, professor Juhani Kuusi, handplockades i januari till direktör för Nokias Forskningscentrum och log emot den uppgiften 1.4. Att utnämningen av hans Eherträdore drog ut på tiden sammanhängde med riksdagsvalet och regeringsskiftet; TEKES sorterar under handels- och industriministeriet.

Martti Mäenpää hade både psykologiskt och praktiskt ett kort steg att ta då utnämningen klubbades av och han tog emot det nya uppdraget följande vardag: han har sedan 1991 verkat vid handels- och industriministeriet som byråchef och industriråd vid HIMs grupp för teknologipolitik.

Maåenpäå blev diplomingenjör år 1973, tekn.lic. 1978 och tekn.dr år 1982. Han har tidigare arbetat bl.a. vid VTT:s halvledarlaboratorium, Tekniska högskolan, Helsingfors universitet, California Institute of Technology, Lohja Elektronikindustri och Metra i forsknings, undervisnings- och FoUledaruppdrag.

TEKES är vägbyggare!

Generaldirektär Mäenpåä säger om sitt nya uppdrag att han är “väldigt entusiastisk”. TEKES har under sin tolvåriga verksamhet varit en viktig faktor inom nationens teknolo utveckling.

— Min företrädare har gjort ett fint jobb då TEKES skapades ur intet och snabbt blev en viktig del av den nationella FoU-infrastrukturen, säger Mäenpöä. — Man kan se TEKES som en väg 26

TEKES fick ny boss — och fint “vårbetyg”

Ragnhild Artimo

Martti Mäenpää, TEKES’ nya generaldirektör, ser som Teknologiska utvecklingscentralens viktigaste uppgift (också) de kommande åren att skapa och förbättra förutsättningarna för en stark teknologiutveckling hos industrin. Att policyn gett resultat dokumenteras i en färsk internationell utvärdering.

TEKES har haft en central roll för Finlands engagemang i ESA och de möjligheter detta öppnar för industrin. Bilden visar Envisat I — Finland är en agerat i projektet genom utvecklandet av GOMOS-instrumentet för ozonmonitoring.

byggare som skapat möjligheter för innovativa företag att — med finansiellt och kunskapsstöd — föra livsdugliga initiativ från idé till marknadsklar produkt. TEKES har hållit en hög profil som väl tjänat centralens målsättningar, oc står allt oftare som modell också för andra länder.

Internationellt samarbete

Mäenpöä ser ett samband mellan TEKES’ verksamhet och högteknologiexportens ökade relativa andel. En mycket viktig dimension är enligt honom också TEKES’ roll i det internationella samarbetsfältet — Teknologiska utvecklingscentralen har haft och har en nyckelroll i Finlands engagemang i europeiska rymdorganisationen ESA, i EUREKA-samarbetet, och för hela spektret EU-forsknings rojekt — kort sagt, har varit en kanal för vår integration i det internationella teknolagisamarbetet. Också på denna sektor har TEKES gjort en ovärderliga insats och bidragit till att ge Finland en teknologisk identitet internationellt.

Rätt strategi

Martti Mäenpääö säger att den strategi TEKES så framgångsrikt arbetat med är rätt också i förlängningen — TEKES’ två nyckelutmaningar är alltjämt att skapa förutsättningarna fö industrin att förbättra sin konkurrenskraft och bli starkare internationellt, och att bidra till skapandet av ny teknologibaserad affärsverksamhet. Det kräver kunnande, nyfikenhet och fördomsfrihet. TEKES personal — totalt ca 200, varav runt 50 industrisekreterare ute i världen och lika många vid regional centra i hemlandet — är en imponerande kunskaps- och erfarenhetsresurs och en utmaning för mig blir att också framdeles slå vakt om deras entusiasm och engagemang.

Med beröm godkänd

TEKES har vägts och befunnits väande: en internationell utvärdering utördes för HIM av professorerna Henri Guillaume, Frankrike, och Walter Zegveld, Holland, mellan maj 1994 och april 1995, och offentliggjordes 5.5. Duon är internationellt erkänd som innovations- och teknologipolitikexperter; Guillaume är generaldirektör för ANVAR, “franska TEKES”, och Zeveld f.d. direktör för TNO, “Hollands VTT”.

Enligt utvärderingsrapporten är TEKES mycket högt rankad ov det nationella innovationssystemets övriga parter, och centralens verksamhet är generellt effektiv och resultatrik. Analytikerna rekommenderar att centralens roll skulle revideras från utvecklande av innovationssystemet till befrämjande av innovationsverksamhet. Vidare borde TEKES bredda sin företagskundkrets och dirigera mera av finansieringen till SMH-företag och nya teknologiföretag på startlinjen.

I rapporten föreslås också att TEKES i tillsammans med storföretag skulle köra igång industriella FoU-klusterprojekt i samarbete med SMI-företag och forsk: ningsinstitutioner. De internationella ER rammen, framför allt på EU-nivå ör beaktas vid startandet av nationella teknologiprogram.

Utvärderingen av TEKES är ett led i en genomgång av HIMs organisationer; den inleddes med analys av VTT, och bl.a. Kera är nu under luppen. 6

Forum nr 7/95

Utgiven i Forum nr 1995-07

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."