Utgiven i Forum nr 2013-03

Thailand allt närmare Norden

av Henric Borgström Forum 2013-03, sida 30-31, 28.03.2013

Taggar: Orter: Thailand Teman: ekonomi

FORUM FÖR EKOMÖMI OCH TEKNIK NR 3 2013

Thailand allt närmare Norden

EH Kontakter. Hundratusentals nordbor reser varje år till Thailand på semester, och många äger hus där. Också nordiska företag ökar sina investeringar i Thailand, som har en starkt växande ekonomi.

HENRIC BORGSTRÖM ÖRESUND

X Inför de kommande förhandlingarna om frihandel mellan Thailand och EU har en thailändsk delegation med 30-talet företagare besökt Sverige första veckan i mars. Delegationenleddes avlandets premiärminister YINGLUCK SHINAWATRA. Vid besöket presenterade hon siffror över Thailands ekonomi som skulle få vilken europeisk regeringschef som helst att avundas. Landet har med 67 miljoner invånare samma storleksordning som Frankrike, Storbritannien respektive Italien.

Från nolltillväxt 2011 ökade landets BNP med 5,7 procent 2012. För i år varierar prognosmakarnas bedömningar mellan 4,5 och 5,5 procent. Privata investeringarna ökade 16 procent förra året, 9 procent i år. Och den redovisade arbetslösheten är endast 0,6 procent.

Men det är inte endast ökade handelsförbindelser som ligger bakom de svenska och thailändska regeringarnas intresse för närmare utbyte. Förra året företog svenskar 351 000 resor till Thailand, över 30 000 svenska familjer beräknas ha köpt fritidshus eller lägenheter i Thailand, över 10 000 pensionärer bor flera månader i landet vintertid.

Med denna livliga och ökande turism framstår det so märkligt att flygbolaget SAS (som till hälften ägs av de tre skandinaviska regeringarna) nu upphör med den egna trafiken under sommarhalvåret. Börsnoterade Saab (flyg/vapen) levererar under ett par år de tolv stridsflygplan JAS Gripen som Thailand har köpt, en handfull är redan i luften.

Den 46-åriga premiärministern Shinawatra var djupt misstrodd av den avgående regeringen när hon tillträdde i augusti 2011. Detta främst för att hon är syster till den landsflyktige tidigare premiärministern THAKSIN som på distans låg bakom valsegern. Han var en av Thailands rikaste personer sedan han sålt sitt mobilteleföretag för cirka 1,5 miljarder euro. Men han har ett fängelsestraff hängande över sig om han kommer tillbaka till landet från sin nuvarande vistelse i Dubai alternativt Montenegro. Systern Shinawatra har som ledare för de så kallade rödskjortorna — en beteckning som inte innebär vänsterpolitik - med sitt behagliga och resonabla uppträdande dock lugnat både den avgående regeringen och dess anhängare, gulskjortorna. Militären har en stark politisk ställning i kulisserna men har hittills hållit sig i bakgrunden. Shinawatra har väckt respekt med att hon låter bli att gå till motattack vid de många överilade angrepp som haglat över henne. Ett orosmoment är dock hälsotillståndet för den i de

Helsidesannons i Svenska Dagbladet den 4 mars, inför det thailändska besöket.

flesta läger avgudade 85-årige kung BHUMIBOL, som suttit på tronen sedan 1946. Sonen och tronföljaren 61-årige VAJIRALONGKORN är impopulär på grund av tidigare lössläppt leverne och en klar majoritet bedöms hellre vilja ha en av hans tre systrar som efterträdare på tronen.

Samtidigt som Thailand intar en ledande roll i det sydostasiatiska samarbetet Asean har man i flera avseenden ansträngda relationer till de närliggande medlemmarna. I söder med muslimska Malaysia som inte resolut ingriper mot de upproriska muslimer i Thailands tre sydligaste provinser som på tio år dödat cirka 5 000 personer och förorsakat mängder sabotage. I öster tvistar Thailand om tillgängligheten till ett tempel på kambodjansk mark. Från väster kommer flyktingar av det fattiga folkslaget rohingya som är diskriminerade i militärens Burma och inte heller är särskilt välkomna i Thailand.

Samtidigt ökar både turister och affärsfolk resandet kraftigt till Burma för att vara tidigt ute om den nyligen inledda liberaliseringen av ekonomin tar fart. Thailand och då särskilt Bangkok anses vara den bästa bryggan till affärer med ett framtida friare Burma. För övrigt reste statsminister FREDRIK REINFELDT i november till både Burma och Indonesien.

När premiärminister Shinawatra besökte Sverige undertecknades avtal om brottsbekämpning. Svenska regeringen var särskilt angelägen om att utbyta information om terrorism, trafficking och narkotikabrott. Justitieminister BEATRICE ASK fick löfte om att utsänd svensk polis får besöka sina thailändska kol o z 5 3 z z Do 2 = fa] z = = &É 5 a fl) 2 (= z legor och även fängelser exempelvis vid utredningar om barnsex.

Förutom statsminister Reinfeldt ställde olika svenska fackministrar upp för diskussioner och guidad tur till det nya stora bostadsområdet Hammarby Sjöstad i Stockholm (i närheten av Vikingterminalen) och visade energibesparande installationer. Den thailändska regeringen ser också en chans att erbjuda utbyggd sjukvård för nordiska patienter. Landet har ett dussin börsnoterade sjukhusbolag, flera av dem inriktade på ”sjukvårdsturism”!

Shinawatra utlovade att mer kraftfullt bekämpa jakten på thailändska elefanter och andra utrotningshotade djur. Försök görs att stoppa den illegala handeln med elfenben.

Bangkok utövar fortfarande allt större dragningskraft på turister från hela världen rots den näst intill olidliga hettan och stadens allt värre bilköer. En ny tåglinje på beongpelare ett par tiotal meter upp i luften från den stora och moderna flygplatsen inill stadens centrum har inte märkbart minsat biltrafiken.

Regeringen har ett ambitiöst program för att rusta upp det ålderdomliga järnvägsnätet ute i landet med tåghastigheter på bara omring 50 kmitimmen. Nu planeras en 196 k lång motorväg från Bangkok mot nordost för närmare 2 miljarder euro.

Thai Airways väntar på leverans av 17 nya flygplan, därav tre jumbojet förutom de tre somredan är itrafik. SAS som trafikerat Bangok sedan 1949 stänger nu sin trafik 8 april och återupptar den först vid månadsskiftet oktober/november. Detta för att få loss långdistansmaskinerna till den nya San Franciscoinjen och öka frekvensen till New York. Resenärer hänvisas främst till Lufthansa.

Detta medan Finnair fortsätter flyga dagigen direkt till Bangkok och dessutom anpassat flyg från Stockholm-Arlanda med minsa möjliga dröjsmål vid bytet på Vanda för att fånga upp svenska Thailandsresenärer. För övrigt öppnar Finnair direktflyg i juni till Hanoiinorra Vietnam och får därmed tolv direktlinjer till Asien.

En del thailändska ekonomer varnar för att arbetslösheten kan öka sedan minimilönen vid årsskiftet höjdes från 275 till 300 baht per dag (till cirka 7,70 euro). Svenska Electrolux har nyligen hamnat i blåsväder sedan man sagt upp 90 arbetare och flertalet förtroendevalda i fackklubben efter bråk om de nya lönerna och efterföljande demonstrationer. Thailand är trots frånvaron av egenut vecklade personbilar en av världens ledande tillverkare, förra året 2,5 miljon personbilar som i år väntas öka till 2,7 miljoner. Ungefär hälften går på export. Detta visar att bilindustrierna i Europa, USA och Japan visar stor tilltro till landets långsiktiga stabilitet trots de tidvis uppblossande interna politiska striderna och olösta gränskonflikterna. Dessutom har turistindustrin så stor ekonomisk betydelse för landet att den verkar återhållande mot politiska äventyrligheter. Antalet turister ökade förra året med 16 procent till 22,3 miljoner, därav 5,6 miljoner från Europa, en ökning med 10 procent. Antalet ryssar ökade med 25 procent till 1,3 miljoner. Prognosen för 2013 är 24,5 miljoner besökande utlänningar. Antalet svenska turistresor till Thailand var förra året 351 000, Finlands ambassad i Bangkok uppger att 150 000 finländska resenärer kom senaste året. Antalet besök från båda länderna minskade dock med drygt 5 procent.

Turismindustrin har bidragit till att Thaiand med närmare 70 miljoner invånare är edande inom Asean för att utveckla en mer fullständig ekonomisk union Asean Economic Community (AEC) som planeras träda i raft 2015.

Utgiven i Forum nr 2013-03

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."