UPM investerar för framtiden
av Janne Salonen Forum 2011-01, sida 10, 27.01.2011
SPEKTRUM
FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 1 201 ”Vad som irriterar mig i den här industrin ör när bolagen och aktie ägarna säger: ‘Oh Gud, konsolidering är det enda som kan rädda oss!
Jag håller inte med. Det finns så mycket annat vi kan göra” säger Stora Ensos vd Jouko Karvinen, i Affärsvärlden, 19.1.2011.
UPM investerar för framtiden
JANNE SALONEN Efter långa förhandlingar tog skogsjätten UPM-KymmeKOMMENTAR —— netillsist över de av familjen Björnberg ägda pappersindustrierna Myllyoski och tyska Rhein Papier. Bolagen hade blivit överskuldsatta till följd av en överinvestering och hamnat i ett betryckt läge då tryckpapperspriserna de senaste åren har varit nerpressade. Ägarsläkten måste i praktiken tvångsrealisera. Något lyckades släkten dock rädda ur det hela. UPM-Kyrmmene betalar cirka 65 miljoner euro för bolagen, främst i form av aktier. Faran var att man inte hade fått något alls: Myllykoskis banker underlättade affären genom att göra stora nedskrivningar på sina fordringar på Myllyoski och Rhein Papier.
Släkten Björnberg sällar sig därmed till andra tidigare skogsindustriägande släkter som numera endast är portföljinvesterare: bland andra Serlachius, Waldén, Ehrnrooth och Schauman.
Myllykoski hann vara ett självständigt bolag i långt över 100 år, dock med en lång parentes då bolaget var en del av dåvarande Yhtyneet Paperitehtaat. UPM:s förvärv innebär därmed en återgång: Yhtyneet var ett av kärnbolagen som bildade UPM-Kymmene i mitten på 1990-talet.
Så långt historien. Med förvärvet får UPM en rätt betydande ny kapacitet inom tryckpapper, och blir därmed ännu tydligare störst i Europa på området. Därför ska förvärvet ännu godkännas av EU-kommissionen. Förvärvet tillför UPM-Kymmene en tryckpapperskapacitet på sammanlagt 2,8 miljoner ton, men också en hel del skulder. UPM övertar skulder på över 800 miljoner euro. Myllykaskis och Rhein Papiers värde uppgår till goo miljoner euro. UPM-Kymmenes finanser är dock så starka att företagets skuldsättning inte genom förvärvet växer sig särskilt alarmerande.
Dags att slopa pappret? UPM-chefen lussiPesonen räknar med att bolaget utan svårigheter borde kunna uppnå 100 miljoner euro i rationaliseringsvinster genom förvärvet.
Förmodligen kommer bolaget också i snabb takt att stänga en del av Myllykoskis och Rhein Papiers kapacitet, den del som består av äldre mindre maskiner. Detta minskar också Myllykoskis och Rhein Papiers beroende av inköpt mas sa, vars höga pris var en av anledningarna till de Björnbergska bolagens problem. De var starkt beroende av inköpt massa.
För UPM:s del blir förvärvet förmodligen lönsamt, lite beroende på hur papperspriserna utvecklas. Med god tur så kommer pappersprisernaatt stiga något under det nu pågående uppsvinget och återhämtningen. Särskilt mycke blir det dock inte i någon händelse, och utsikterna för tryckpappren överlag är på längre sikt negativa.
Därför inställer sig frågan om UPM-Kymmenelängre borde investera något alls i ännu mera tryckpapperskapacitet, utan kanske snarare låta denna paradgreni sin portfölj efterhand tyna bort. UPM borde utveckla något annat att bli sin huvudbusiness, och det finns anledning att återkomma till detta i dessa spalter.
WIN